Gasgeneratorsets Sandfirden Technics in eerste Greenstream tanker

Greenstream

Voor de gloednieuwe gas-elektrisch aangedreven binnenvaarttanker mts Greenstream heeft Sandfirden Technics uit Den Oever speciale Scania gasgeneratorsets ontwikkeld. Het betreft vier sets van elk 285 kWe die op 100% vloeibaar aardgas (LNG) draaien. Hiermee voldoet de door Peters Shipyards in Kampen gebouwde tanker ruimschoots aan de toekomstige milieunormen. De Greenstream zal door Interstream Barging voor Shell in de Rijnvaart worden ingezet.

De vier Scania gasgeneratorsets staan, verdeeld over twee containers, op het achterschip van de 110 meter lange binnenvaarttanker. Het gaat hierbij om zogeheten ‘lean burn’ motoren die met een overmaat van lucht draaien. Dit verlaagt de verbrandingstemperatuur, waardoor de motoren veel minder schadelijke stoffen uitstoten en ook minder brandstof verbruiken. General Sales Manager Erik de Wit van Sandfirden Technics zegt hierover: “Onze gasmotoren hebben ten opzichte van de dieselversie een ruim 80% lagere uitstoot van stikstofoxiden (NOx) en een meer dan 20% lagere uitstoot van CO2, terwijl de uitstoot van SO2 en roet nihil is. Daarnaast leveren de gasmotoren een hoog rendement, zijn ze uiterst betrouwbaar en hebben ze lage onderhoudskosten. Door de toepassing van een volledig nieuw ontwikkeld brandstofsysteem wordt de gastoevoer zodanig geregeld dat razendsnel de hoeveelheid aangepast kan worden aan elke belastingsituatie. Dit past uitstekend bij het vaarprofiel in de kust- en binnenvaart.”

Al zo’n twaalf jaar bouwt Sandfirden Technics, hoofddealer van Scania industrie- en scheepsmotoren voor de Benelux, gasmotoren voor industriële toepassingen, gebaseerd op het Scania dieselplatform. Deze gasmotoren worden onder andere toegepast als generatoraandrijving in warmtekrachtinstallaties. Ruim drie jaar geleden is Sandfirden Technics begonnen aan het geschikt maken deze motoren voor maritieme toepassingen. In samenwerking met Lloyd’s Register of Shipping (LRS) zijn de Scania motoren hiervoor achtereenvolgens aangepast, uitvoerig getest en goedgekeurd.

Mts Greenstream is de eerste van twee binnenvaarttankers die door de werf in Kampen is gebouwd. Shell gaat de tanker inzetten voor het transport van benzine, diesel en huisbrandolie tussen Nederland, Duitsland en Zwitserland. De tanker kan zonder bijtanken in één keer de ruim 1.600 kilometer afstand tussen Rotterdam, Basel en Rotterdam afleggen. Op 10 april aanstaande wordt de tanker in Rotterdam door de werf overgedragen.

Meer… Sandfirden