Groei in de haven van Moerdijk

  • binnenland

Vandaag werd er in het havengebied van Moerdijk ingegaan op de ontwikkelingen en investeringen in het gebied. De bijeenkomst werd georganiseerd door de Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg (NKVK) en de Belgisch-Luxemburgse Kamer van Koophandel voor Nederland (Beluned) in samenwerking met de Port of Moerdijk.

Voormalige havenmeester van Zeeland Seaports en huidige manager commercie Havenschap Moerdijk, Manon Baartmans, ging in op projecten in de haven in het heden en de toekomst. Volgens haar heeft het Havenschap van Moerdijk de ambitie om de vierde zeehaven van Nederland te worden, een ontwikkeling die onder meer samenhangt met de bereikbaarheid van de haven: “We hebben een hogere mate van spoortrajecten nodig, om de verbinding met het achterland te vergroten. De huidige infrastructuur is aardig, maar kan verbeterd worden. Spoor vraagt echter een hoge investering.” De ramp met Chemie-Pack in 2011 heeft volgens haar ook geleid tot positieve ontwikkelingen, waaronder een versnelde mogelijkheid om een gemeenschappelijke brandweer aanwezig te laten zijn in het havengebied wat een groot voordeel had bij de recente brand bij Remondis Argentia.

De haven van Moerdijk had in 2014 een overslag van 16,8 miljoen ton, verwelkomt 1603 zee- en 11622 binnenvaartschepen en er zijn 420 bedrijven gevestigd. Dit is goed voor een totale werkgelegenheid van 16889. Baartmans: “Wij willen een gezonde organisatie blijven en werkgelegenheid is daarbij bepalend voor het behalen van onze groeistrategie. Je kunt alleen groter groeien met mensen.”

In de Havenstrategie Moerdijk 2030 is vastgelegd dat de ambitie is om het knooppunt van duurzame logistiek en procesindustrie te worden, complementair aan en concurrent binnen de Vlaams Nederlandse Delta. Hiermee is volgens de haven Moerdijk de motor voor groei en werkgelegenheid.

Navingo, Anne Kregting

Meer… NKVK en Havenschap Moerdijk

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten