Groeiende onrust op oliemarkten

De prijzen op de oliemarkten zijn gisteren weer gestegen nadat duidelijk was geworden dat de invasie van de Verenigde Staten en Groot- Brittannië minder voorspoedig verloopt dan gehoopt. Ook de problemen in Nigeria brachten onrust op de markt.

Rond het middaguur arriveerde de prijs van Brent Noordzeeolie voor levering in mei op 25,15 dollar, een stijging van 80 dollarcent in een halve dag. Ook de waarschuwing van Shell dat er de komende week problemen kunnen ontstaan rond de levering van Nigeriaanse olie, maakte de markt onrustig. Gevreesd wordt dat de olieprijzen, die sinds het begin van de invasie in Irak waren gedaald, weer flink omhoog kunnen gaan als de situatie in Nigeria verder uit de hand loopt en de oorlog in Irak zich bovendien zou voortslepen.

Shell heeft besloten extra olieverzamelstations stil te leggen wegens de rellen in het Afrikaanse land tussen rebellen van de Ijaw-stam en regeringstroepen. Vrijdagochtend maakte de oliemaatschappij nog bekend 126.000 van de 800.000 vaten, die het bedrijf dagelijks produceert, te verliezen door olieverzamelstations stil te leggen en personeel terug te trekken. ,,Inmiddels produceren we dagelijks 175.000 vaten minder per dag’’, aldus een woordvoerder.

Bron: Transportnet Nederlands, 26-03-2003;