“Groningen in verandering” in Noordelijke Scheepvaartmuseum

Opening nieuwe tentoonstelling op 4 oktober in het Noordelijk Scheepvaartmuseum
Het Noordelijk Scheepvaartmuseum brengt de Groninger geschiedenis tot leven in de nieuwe expositie “Dit is mijn Stad. Groninger Stadsgezichten”, die opent op vrijdag 4 oktober 2013 om 16.00 uur. De kern van de tentoonstelling vormen originele 18e en 19e eeuwse prenten en schetsen uit het Album van Oud-Groningen van A.T. Schuitema Meijer, die nooit eerder voor het publiek te zien zijn geweest. Het beeld van de Stad in de late 19e en vroege 20e eeuw wordt gevormd door selectie foto´s uit de periode 1875-1926. Tot slot tonen stadsgezichten van drie hedendaagse Groninger kunstenaars Annemiek Vos, Rob Elzinga en Marcel Duran Groningen zoals het nu is. De stad lijkt nu bijzonder sterk in verandering door verschillende bouwprojecten, maar deze expositie laat zien dat Groningen al eeuwen een stad in beweging is.

Origineel materiaal
De opening van de expositie wordt verzorgd door Eddy de Jonge, directeur van de RHC Groninger Archieven. De originele schetsen en prenten uit Album van Oud-Groningen van de oud-gemeentearchivaris A.T. Schuitema Meijer, te zien in de expositie, zijn nog nooit toegankelijk geweest voor het publiek. Het tweede onderdeel van de expositie, de oude foto´s van Groningen in de 19e en vroege 20e eeuw, zijn door de RHC Groninger Archieven speciaal voor deze expositie bewerkt tot een doorlopende filmische fotopresentatie. Het werk van drie hedendaagse kunstenaars Annemiek Vos, Rob Elzinga en Marcel Duran bieden met hun sfeervolle stadsgezichten een blik op modern Groningen.

Bouw je stad
Tijdens de tentoonstelling is er een speciaal activiteitenprogramma voor kinderen. Dit programma start met workshops “Bouw je eigen stad” tijdens oktober Kindermaand. Op 6, 20, 23 en 27 oktober kunnen kinderen mee bouwen aan een maquette van hun ideale stad. Deze maquette zal tijdens de expositie op zaal te zien zijn. Alle activiteiten worden gepubliceerd op de website van het museum.

De tentoonstelling is van 5 oktober 2013 t/m 26 januari 2014 voor het publiek toegankelijk in het Noordelijk Scheepvaartmuseum.