Grootste offshore wind platform ooit gebouwd in Nederland bereikt mijlpaal

Site move HelWin beta_2013-12-14 IMG_6636 lr

Op 14 december heeft het 10.200 ton wegende HelWin bèta topdek de fabricagehal van Heerema Zwijndrecht verlaten.

Bij Heerema Zwijndrecht, een van de fabricage werven van Heerema Fabrication Group (HFG), heeft het HelWin bèta topdek voor klant Siemens de fabricage fase bereikt waarbij de transformator apparatuur buiten geïnstalleerd zal worden.

In oktober 2012 is de fabricage gestart van het 10,200 ton wegende HVDC (High Voltage Direct Current) topdek bij Heerema Zwijndrecht na gunning van de opdracht in juni 2012 door Siemens. Het contract omvat de Engineering, Procurement, Constructie en Installatie (EPCI) van het HelWin bèta platform, die bestaat uit een topdek, jacket en brug. Het jacket is momenteel in aanbouw bij de werf in Vlissingen. Het ontwerp en engineering van het topdek , inclusief aankoop van alle niet high voltage materialen, is uitbesteed aan Iv-Oil & Gas. HFG’s engineering activiteit, HFG Engineering, is verantwoordelijk voor het ontwerp en engineering van het jacket. Het topdek en het jacket zullen worden geïnstalleerd door HFG’s zuster divisie Heerema Marine Contractors.

Het HelWin bèta topdek heeft een afmeting van 98 meter in lengte, 42 meter in breedte en 28 meter in hoogte met een . transmissiecapaciteit van 690 MW. De verwachting is dat het topdek in het 3e kwartaal van 2014 gereed zal zijn voor vertrek naar de offshore bestemming.

Koos-Jan van Brouwershaven, CEO van Heerema Fabrication Group, zegt: “Gedurende het fabricage proces van het HelWin bèta platform tot op dit moment waren er vele uitdagingen. Niettemin en dankzij onze ervaren en goed opgeleide mensen waren wij in staat om onze bewezen kennis opgedaan in de olie- en gasindustrie toe te passen om deze belangrijke mijlpaal te halen. . Het contract voorziet in aanzienlijke werkgelegenheid van meer dan 2.000.000 manuren op onze werf, met aanvullende opdrachten voor bedrijven in deze regio en in Nederland. Dit is vooral belangrijk tijdens deze economisch moeilijke tijden.”

Het transformator platform is een van de hoofd componenten van de TenneT DC offshore netaansluiting ‘HelWin2” en zal met een capaciteit van 690 MW een groot windpark cluster in de Duitse sector van de Noordzee aansluiten.

Meer… Heerema