Ghent-Logistic-Campus-Foto-North-Sea-Port

Grote logistieke site in North Sea Port zorgt voor 500 banen

Logistiek vastgoedontwikkelaar en investeerder Heylen Warehouses uit Herentals is gestart met de bouw van haar grootste project binnen België tot nog toe: Ghent Logistic Campus. Daarmee schiet het bedrijf bij de versoepeling van de coronamaatregelen meteen uit de startblokken.
Met Ghent Logistic Campus, gelegen in North Sea Port in Gent, bouwt Heylen Warehouses een logistieke site van 250.000m² groot en creëert het 500 bijkomende jobs in de regio.

Investeren in de toekomst

Ondanks de coronamaatregelen en de daarbij horende lockdown, start Heylen Warehouses met de geplande werken aan haar nieuwe logistieke site: Ghent Logistic Campus. Het startschot werd vandaag, na ondertekening van de concessieovereenkomst voor de ontwikkeling van het grootschalige logistieke project, gegeven.

Ghent-Logistic-Campus-Foto-North-Sea-Port

Investeren in logistiek en e-commerce

Met deze vestiging investeert Heylen Warehouses in de beloftevolle toekomst van logistiek en e-commerce, waarbij het belang van een verkorte supply chain steeds groter wordt. “Snelheid, zekerheid en kortere levertermijnen zijn belangrijker dan ooit. Dat merken we zeker nu, in tijden van Covid19 waar e-commerce en online winkelen een enorme boost kennen. De e-commerce is een belangrijk onderdeel van de vitale infrastructuur gebleken. Voor snelheid spelen zowel de afstand tot de consument, de directe beschikbaarheid, als de omvang van de voorraad van de producten een belangrijke rol. Producten moeten snel en efficiënt uit de bestaande voorraad geleverd kunnen worden,” aldus Ralph Caspanni, CEO van Heylen Warehouses.

De nood aan meer opslagruimte ‘dichter bij huis’ neemt dus toe. “Productie- en assemblageprocessen zijn opgebouwd uit een complexe keten van toeleveranciers. Zij dienen elk hun producten just-in-time en met minimale voorraden aan te leveren bij hun eindklant en dat op mondiale schaal. Corona laat ons zien hoe kwetsbaar deze ketens kunnen zijn als de logistiek hapert. Door meer strategisch gelegen opslagruimtes in ‘dichter bij huis’ te voorzien, kunnen we levertermijnen verkorten en zijn we ook minder afhankelijk van schakels. Met Ghent Logistic Campus werd er daarom ook naar een multi-modale locatie gezocht, een vestiging die makkelijk te bereiken is en waar een grote aan- en afvoer van producten kan worden gegarandeerd. Die locatie vonden we bij North Sea Port, op het bedrijventerrein Rieme-Noord.”

500 extra jobs in de regio

Daarnaast zorgt de komst van het nieuwe logistieke warehouse voor heel wat jobcreatie. “Met 14 units voorziet Ghent Logistic Campus logistieke ruimte, alsook kantoren voor verschillende ondernemingen. Uiteraard brengt de komst van die bedrijven ook werkgelegenheid met zich mee. De site biedt dan ook ruimte om zo’n 500 extra jobs te creëren in de regio Gent. In crisistijden en tijden van onzekerheid mogen we hier best wel fier op zijn,” vertelt Philippe Deschilder, CEO van Heylen Warehouses.

Multi-modaal ontsloten logistieke Campus

Gelegen in het Gentse deel van North Sea Port, de nummer 8 van de grootste Europese havens met een centrale positie in het Noord-Westen van Europa, biedt de Ghent Logistic Campus de ideale ligging voor snel en vlot transport. Dit zowel over zee, als via het spoor en de openbare weg. Zo ligt het warehouse bij de kruising van alle grote snelwegen (E17, E40, E34 en R4) en is er een spoorwegconnectie richting Europa en China.

Met een ligging bijna middenin North Sea Port met een 60 km lang grensoverschrijdend havengebied, biedt Ghent Logistic Campus de unieke mogelijkheid om via binnenwateren te vervoeren en garandeert het een snelle overzeese verbinding met het Verenigd Koninkrijk alsook de Scandinavische landen.

Inzetten op duurzaamheid

De vraag naar duurzame logistieke magazijnen wordt steeds groter. Om hier op in te spelen, garandeert Heylen Warehouses de aanlevering van toonaangevende magazijnfaciliteiten die steeds gebouwd worden met oog op de toekomst. Hiervoor worden warehouses uitgerust met SMART-technologie en tal van sensoren die het energieverbruik monitoren en een signaal geven bij abnormaal verbruik waarna deze informatie real time bijgestuurd en geoptimaliseerd kan worden. Zo krijgen huurders hun operationele kosten onder controle, bekomen we een efficiënter en duurzamer pand en bijgevolg ook duurzamere operaties. Gebouwen van Heylen zijn hiermee state-of -the-art en ‘futureproof’. Elk gebouw krijgt ook het BREEAM-certificaat ‘Excellent’ toegewezen.

Versterking e-commerce in North Sea Port

“Als North Sea Port zetten we met Heylen Warehouses graag verder in op de ontwikkeling van e-commerce en duurzame warehousing in de haven. Ook in coronatijden laten we zien dat North Sea Port met de zowat 1.000 hectare ruimte om te investeren en de uitgebreide multimodale verbindingen via de zee en landinwaarts aantrekkelijk is om te investeren en honderden jobs te creëren’, aldus Daan Schalck, CEO van North Sea Port.