Hans Gerson nieuwe voorzitter Amsterdam Cruise Port (ACP)

Per 1 augustus 2010 is Hans Gerson (1947) door de Kamer van Koophandel Amsterdam benoemd tot voorzitter van de promotieorganisatie Amsterdam Cruise Port (ACP). De oud-directeur van Haven Amsterdam volgt Peter Swelheim op die deze functie vanaf mei 2006 heeft vervuld. Gerson is momenteel directeur van de projectbureaus Noordwaarts en Zuidelijke IJ-oever die de herontwikkeling coördineren van beide IJ-oevers en van het Centrum Amsterdam-Noord. Hiervoor was hij circa een jaar wethouder in Amsterdam voor de portefeuille Verkeer, Vervoer & Infrastructuur, Volkshuisvesting & Monumenten en Archeologie.

De oud-havendirecteur heeft in de loop der jaren een speciale band opgebouwd met de zee- en riviercruises in Amsterdam. “Ik ben negen jaar commissaris geweest van Passenger Terminal Amsterdam (PTA). Daarnaast ben ik met een Amsterdamse exportdelegatie diverse malen op de Seatrade in Miami geweest, de belangrijkste vakbeurs ter wereld. Als algemeen directeur van Haven Amsterdam heb ik ook een accountmanager voor de cruisevaart aangesteld. Deze nevenfunctie bij ACP sluit mooi aan bij mijn huidige werkzaamheden voor de IJ-oevers,” aldus de nieuwe voorzitter.

Doelstellingen
Als belangrijkste doelstellingen voor de komende jaren, zegt Hans Gerson: “Zowel wat betreft de zee- als riviercruises wil ik de banden met de gemeente Amsterdam, de toeristische sector én de regio versterken. Dat moet ertoe leiden dat er nog meer zeecruiseschepen naar Amsterdam en IJmuiden komen. Met twee moderne terminals, PTA en de Felison Terminal, goede faciliteiten en het gemotiveerde personeel zijn de mogelijkheden daarvoor volop aanwezig.”
Wat betreft de riviercruises wil de oud-wethouder de samenwerking met Zaanstad verder aanhalen, zonder hierbij de rest van Noord-Holland en het provinciebestuur te vergeten. “De riviercruises behalen dit seizoen een record van 1150 aanlopen. Zaanstad en Amsterdam kunnen prima samenwerken bij het creëren van extra ligplaatsen.” Voorts wil Gerson onderzoeken hoe het huidige cruiseseizoen in beide sectoren kan worden verlengd.

Lof voor Peter Swelheim
Over zijn voorganger heeft de oud-havendirecteur niets dan lovende woorden. “Peter Swelheim heeft veel voor de cruisevaart in Amsterdam gedaan, hij heeft deze belangrijke sector definitief op de kaart gezet. Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan enkele succesvolle beurspresentaties op de Seatrade, maar ook aan het project Riviercruise- en Motorchartervaart dat in 2008 van start is gegaan. We zijn Peter veel dank verschuldigd.”

Bron: Amsterdam Cruise Port, 18-08-2010;