Haven Gent kijkt over de grens

ZELZATE – De toekomst van de haven van Gent ligt over de grens, in de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone. Havenschepen D. Termont van Gent liet daar gisteren geen twijfel over bestaan. Als het Kluizendokproject op de westelijke oever van het Kanaal Gent-Terneuzen over een jaar of tien is ingevuld, rest Gent nauwelijks nog ruimte voor verdere uitbreiding. Die moet dan worden gezocht op de Axelse Vlakte en in de Autrichepolder, vlak over de grens.

Daarom hecht de haven van Gent erg veel waarde aan het protocol tussen het Gents Havenbedrijf en Zeeland Seaports, waarin een nauwe samenwerking tussen de Zeeuwse havens en Gent wordt bezegeld. Gistermiddag werd dat akkoord ondertekend door schepen Termont en havenschapsvoorzitter D. Bruinooge. Dat gebeurde op het stadsjacht Jacob van Artevelde van Gent, dat voor de gelegenheid was afgemeerd op de grens van Sas van Gent en Zelzate. De twee zetten hun handtekening onder het goedkeurend oog van de initiator van de grensoverschrijdende samenwerking, burgemeester R. Barbé van Terneuzen.

De Zeeuwse havens en die van Gent willen de komende jaren serieus werk maken van de samenwerking. Ze trekken er jaarlijks 100.000 euro voor uit, gaan samen op de promotionele toer en stellen daarvoor ook elk een mannetje beschikbaar. ,,Het moet niet zo zijn dat wij elkaar op de hielen lopen in Rio de Janeiro of Sao Paulo bij pogingen om een klant te werven. Dat is zonde van het geld; dat kan anders“, meent schepen Termont, die best bereid is bedrijven die zich willen vestigen in de grensstreek, door te verwijzen naar de `buren`. 

Port of Zeeland 

Bron: PZC.nl, 08-04-2003;