Havenwerkers stuiten op waterkanon en traangas

Straatsburg – ,,Rotterdam, Rotterdam, Rotterdam. Rotterdaham, Rótterdam!” Luid en duidelijk schalt de naam van de Maasstad door de straten van Straatsburg. De stoet van de meute havenwerkers door de Franse stad heeft veel weg van een bezoek van het Feyenoord-legioen aan weer een Europese uitwedstrijd.


Straatsburg, zetel van het Europees Parlement, was gisteren het toneel van een actie van havenwerkers uit heel Europa. De vocale bijdrage van werknemers uit Rotterdam wordt al rap overschreeuwd door die van de veel massaler opgekomen collega’s uit onder meer België, Spanje en Frankrijk.


Niet meer dan twee bussen met daarin bijna honderd havenwerkers uit Rotterdam zijn naar Frankrijk getogen om daar hun steun te betuigen aan de actie tegen de Europese liberaliseringsplannen van havendiensten. Werknemers van onder meer SHB, Uniport, Hanno, P&O Ferries, Norfolk en Stena Line, EMO, EECV en ook ECT laten in Straatsburg zien niets te voelen voor de ideeën van Brussel, waarover vandaag in het Europees Parlement wordt gestemd.


Vandaag zou ook in de Rotterdamse haven zijn gestaakt tegen port package, zoals het pakket maatregelen van de Spaanse EU- commissaris De Palacio van Transport wordt genoemd. Bij containeroverslagbedrijf ECT, met achttienhonderd werknemers het grootste havenbedrijf in Rotterdam, stemde een minderheid tegen de actieplannen van FNV Bondgenoten.

Bron: Rotterdams Dagblad, 11-03-2003;