Henk Kamp bezoekt innovaties in de Drechtsteden

Demissionair minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft maandag 3 april 2017 een bezoek aan maritieme innovaties in de Drechtsteden gebracht. Kamp bezocht in Dordrecht de Duurzaamheidsfabriek, waar hij zich liet informeren over het project TIMA (Toegepaste Innovaties voor Maritieme Automatisering). In Kinderdijk maakte hij kennis met NETICS, een bedrijf dat in samenwerking met Royal IHC een proces heeft ontwikkeld, waarmee ‘stenen’ uit bagger worden gefabriceerd.

Minister Kamp: “Het project TIMA van de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht is een uniek project waar robotisering, techniekonderwijs en duurzaamheid samenkomen. Onderwijsinstellingen, bedrijven en de overheid bundelen hier hun krachten, investeren in nieuwe duurzame maritieme technologieën en leiden een nieuwe generatie technici op die de kansen van innovatie en robotisering volop benut. Zo werken we aan het versterken van de internationale koppositie van de Nederlandse maritieme sector.”

De bewindsman vervolgt: “NETICS laat met de baggerfabriek zien hoe de circulaire economie er in de praktijk uit kan zien. Door van het afvalproduct baggerslib, bouwstenen te maken kunnen we ons grondstoffengebruik verminderen en lossen we een afvalprobleem op. Bovendien bouwt NETICS aan een baggerfabriek die niet alleen in Nederland, maar overal in de wereld snel, duurzaam en efficiënt is in te zetten. Bijvoorbeeld bij kustversterking –bescherming of -herstel. De Baggerfabriek is daarmee een goed voorbeeld van ‘Global Challenges, Dutch solutions.”

30 Duurzaamheidsfabriek-en
Minister Kamp kreeg het 9-punten-plan ‘Hoe wordt Nederland 30 Duurzaamheidsfabrieken rijker?’ overhandigd. Met dit plan beogen de stakeholders van de Duurzaamheidsfabriek dat de nieuwe regering zorg draagt voor een breder draagvlak en structurele bekostiging van toekomstige Duurzaamheidsfabriek-en.

 

Photo:

Related news

List of related news articles