In 2013 opnieuw Sail evenement in Den Helder

De Tall Ships’ Races 2008 Den Helder was zo’n succes, dat het gemeentebestuur nu onderzoekt om in 2013 een op zichzelf staand Sail Den Helder te organiseren. Gaat Sail Den Helder 2013 (medio juni) door, dan heeft Den Helder de ruimte het evenement naar eigen inzicht te organiseren en het te benutten voor de promotie van de stad. In december 2010 is duidelijk of het organiseren van zo’n nieuw groot maritiem evenement haalbaar is en is de organisatievorm bekend.

Burgemeester Schuiling: “Zo’n evenement als Sail Den Helder 2013, dat zo goed past bij onze stad, is niet alleen vanuit toeristisch oogpunt belangrijk. Het is ook een prima podium om partners, bedrijfsleven, besluitvormers en overheden uit te nodigen en ze te laten zien welke plannen Den Helder heeft en uitvoert. De Strategische Visie kunnen we niet alleen uitvoeren, daar heb je echt partners bij nodig. Zo’n evenement als Sail helpt dan om je verhaal te vertellen.

Wethouder Visser: “Voor Sail 2013 zoeken we de samenwerking met de Franse marinestad Rouen. We willen namelijk op relatief korte termijn opnieuw een groot imagoversterkend zeilevenement hebben in onze stad. In 2013 is de ‘Armada Rouen’ en met Rouen willen wij nu een samenwerkingsverband opzetten dat er voor zorgt, dat Sail Den Helder 2013 een grote vloot mag verwelkomen. Langs die weg maken we meer kans om op relatief korte termijn opnieuw een zeilevenement in onze prachtige havenstad te krijgen. Daar gaat het om. De STI heeft inmiddels laten weten achter onze plannen te staan en is bereid ons zeilevenement, onder meer publicitair, te ondersteunen.”

Van Rouen via Den Helder naar de Oostzee
Het is dus de bedoeling om Sail Den Helder 2013 te organiseren in nauwe samenwerking met de Franse marinebasis Rouen. Daar is van 6 tot 16 juni 2013 de ‘Armada Rouen’,internationaal bekend als een groot maritiem evenement waaraan vele tall ships uit de A-klasse deelnemen, waaronder marineopleidingsschepen. De in Rouen aanwezige vloot krijgt de uitnodiging om in de tweede helft van juni 2013 in Den Helder af te meren. Daarmee hebben de schepen een uitstekende tussenhaven op weg naar The Tall Ships’ Races 2013 in de Oostzee. Sail Training International, de organisator van The Tall Ships’ Races, geeft Sail Den Helder 2013 dan ook als zogenaamd ‘endorsed event’ volledige support. Den Helder heeft dit mede te danken aan de goede ervaring van de STI met Den Helder als finishhaven tijdens de Tall Ships’ Races 2008.

Bron: Gemeente Den Helder, 19-07-2010;