Industrie in Rotterdamse haven stoot minder CO2 uit

De industrie in de Rotterdamse haven stoot voor het tweede jaar op een rij minder CO2 uit. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Emissie Autoriteit (NEA). Over een periode van twee jaar is de uitstoot met 13,6 procent (4,2 miljoen ton) afgenomen.

Minder co2-uitstoot haven Rotterdam Foto Kees Torn
Minder CO2-uitstoot haven Rotterdam. Foto, Kees Torn.

De belangrijkste reden is het uitzetten van verouderde kolencentrales medio 2017. De op aardgas gestookte elektriciteitscentrales stonden vaker aan en produceerden daardoor meer CO2 : in 2018 1,7 miljoen ton meer dan in 2016. De elektriciteitssector als geheel (kolen- en gascentrales) stootte in 2018 27 procent (4 miljoen ton) minder CO2 uit dan in 2016.

CO2-emissies raffinaderijen flink gedaald

Opvallend aan de cijfers van de NEA is dat de raffinaderijen in 2018 6,6 procent (0,6 miljoen ton) minder CO2 uitstootten dan in 2016. Ook op lange termijn doen de Rotterdamse raffinaderijen het goed. De CO2-emissies van de raffinaderijen zijn sinds 2005 met maar liefst 20 procent afgenomen (2,1 miljoen ton), terwijl de productie in diezelfde periode met 4 procent is gestegen en er veel meer laagzwavelige producten worden gemaakt. Dat laatste vergt meer energie.

De uitstoot van de bedrijven die industriële gassen maken nam tegelijkertijd toe. Zij maken onder andere waterstof waarmee brandstoffen ontzwaveld worden.

In de cijfers van de NEA zijn alle bedrijven die onder het ETS vallen meegenomen. Dit betreft 96 procent van de uitstoot van de Rotterdamse industrie.

Bron: Nederlandse Emissie Autoriteit