Inloopbijeenkomst overnachtingshaven Lobith

Rijkswaterstaat en aannemer Vissers Ploegmakers organiseren op donderdag 23 februari een inloopbijeenkomst over de modernisering van de overnachtingshaven Lobith. Vanaf maart 2017 start de aannemer met de werkzaamheden die dit hele jaar duren. Eind 2017 wordt de haven weer volledig in gebruik genomen. 

De inloopbijeenkomst is in het buurthuis aan de Berenicestraat in Tolkamer van 19.45 tot 21.30 uur. Rijkswaterstaat en de aannemer geven toelichting op de plannen en werkzaamheden en zullen vragen beantwoorden. Na een korte presentatie om 20.00 uur is er tot 21.30 uur de mogelijkheid om binnen te lopen. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Straks plaats voor 18 schepen met een maximale lengte van 110 meter
De huidige overnachtingshaven Lobith is verouderd en wordt in 2017 gemoderniseerd. De werkzaamheden hiervoor starten in maart. Dan begint de aannemer met baggeren. De haven zal straks plaats bieden aan 18 schepen tot een maximale lengte van 110 m. Ook is er na de modernisering de beschikking over meer voorzieningen en comfort. Er komt een verbinding met het achterland met een autoafzetsteiger, leggen extra parkeerplaatsen aan, verdiepen de haven, verbreden de invaart en voorzien alle steigers van walstroom en blusvoorzieningen. De werkzaamheden zijn in 2018 gereed.

50 ligplaatsen in nieuwe haven bij Spijk in 2021
Niet alleen moderniseren we de haven bij Lobith. Om de binnenvaart op de rivier tussen de Duitse grens en Tiel de beschikking te geven over een groter aantal overnachtingsplaatsen, realiseren we in de Bijenwaard bij Spijk een nieuwe overnachtingshaven met circa 50 ligplaatsen. De werkzaamheden hiervoor starten in het najaar van 2019. De nieuwe haven wordt naar verwachting eind 2021 in gebruik genomen.

Samenwerking regio en Rijk
De minister van Infrastructuur & Milieu heeft de provincie Gelderland gevraagd om in de buurt van Lobith een locatie te vinden voor een nieuwe overnachtingshaven. De provincie heeft deze opdracht opgepakt met Rijkswaterstaat en gemeente Rijnwaarden. Samen hebben zij hun voorkeur uitgesproken om de bestaande haven bij Lobith te moderniseren en om bij Spijk een nieuwe overnachtingshaven aan te leggen. Provinciale Staten hebben het provinciaal inpassingsplan op 29 juni 2016 vastgesteld.

Overnachtingshaven Lobith: voor een vlotte en veilige binnenvaart
Rijkswaterstaat wil de doorstroming en veiligheid van het scheepvaartverkeer op de Waal verbeteren. De gemoderniseerde overnachtingshaven bij Lobith moet een plek bieden voor de binnenvaart om uit te rusten, zodat zij veilig hun reis kunnen voortzetten. Meer over dit project is te lezen op de projectpagina Waal: modernisering overnachtingshaven Lobith.