‘Innovatieschuur’ voor schonere bestaande binnenvaart

Het EICB gaat aan de slag met de ‘Innovatieschuur’. Er wordt samen met bedrijven, studenten en binnenvaartondernemers onderzoek uitgevoerd met de vraag hoe de bestaande binnenvaartvloot nog schoner en zuiniger gemaakt kan worden. Deze uitdaging wordt gezamenlijk opgepakt door de binnenvaartorganisaties en de betrokken partijen in het bedrijfsleven, studenten en kenniscentra uit de regio.

De binnenvaart wil versneld haar bestaande vloot een retrofit emissiepakket aanbieden, waardoor de motoren door slimme technieken niet alleen schoner, maar ook zuiniger kunnen worden.

Het Expertise- en InnovatieCentrum Binnenvaart (EICB) gaat de ‘Innovatieschuur’ ontwikkelen. Dit is een ruimte op de RDM Campus te Heijplaat waar binnenvaartondernemers, bedrijven en het onderwijs samen kunnen werken aan innovaties om de bestaande binnenvaartvloot schoner en zuiniger te maken. Het EICB wil – met zoveel mogelijk bestaande technieken – innoverende ideeën uitwerken door kennis te delen en ervaring te bundelen. Deze uitdaging wordt gezamenlijk opgepakt door de binnenvaartorganisaties en de betrokken partijen in het bedrijfsleven, studenten en kenniscentra uit de regio.

De nieuwste binnenvaartschepen voldoen aan strengere eisen voor CO2, NOx en fijnstof, terwijl de bestaande binnenvaartvloot nog niet toe is aan vervanging.

Groenewold
Speciaal voor de ‘Innovatieschuur’ is Roel Groenewold van Groenewold Business Partner B.V. aangesteld als ‘kwartiermaker’. Hij gaat het idee verder uitwerken. De heer Groenewold heeft verschillende functies bekleed in zowel de techniek als service en verkoop bij bedrijven als Stork-Werkspoor, Wärtsilä en Cummins Inc. Hij is als vicevoorzitter verbonden aan de branchevereniging “VIV- meer dan motoren”. De VIV is actief in de wereld van verbrandingsmotoren en de daaraan gerelateerde systemen.

RDM Campus
RDM Campus is gevestigd op de voormalige werf van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij te Heijplaat. Onder het motto Research, Design and Manufacturing wordt deze ruimte ontwikkeld tot een vestigingslocatie en broedplaats voor de innovatieve maakindustrie. In de monumentale hal van 23.000 m² zijn technische opleidingen van de Hogeschool Rotterdam en het Albeda College gevestigd met nu reeds meer 1.000 studenten. Daarnaast is er een ruimte beschikbaar voor bedrijven die een kennisrelatie willen aangaan met de onderwijsinstellingen. Het Havenbedrijf Rotterdam is met de gemeente Rotterdam initiatiefnemer van RDM Campus.

Meer… EICB