Ishare@sea Project maakt vliegende start

TNO

Op 22 mei 2013 is in Kijkduin een start gemaakt met de eerste werksessies in het Ishare@Sea project. Het project heeft tot doel om tot een open data standaard te komen voor gebruik in de maritieme industrie.

Veel rederijen en offshore operators hebben momenteel behoefte aan informatie vanaf hun schepen of offshore platformen, om betere planning te kunnen maken van onderhoud en de bemanning betere ondersteuning vanaf de wal te geven. Ook leveranciers van componenten willen hun producten beter kunnen ondersteunen, door onderhoudsadvies op maat en lange termijn service contracten. Een gemeenschappelijke behoefte hierbij is de beschikbaarheid van data over de conditie van de technische installaties aan boord. Een steeds opduikend probleem was dat elke leverancier zijn eigen datastandaard hanteert, waardoor communicatie op een eenduidige en efficiënte manier vaak nog onmogelijk is. Voor elk component moet een interface komen, wat vertragend en kostenverhogend werkt.

Acht bedrijven hebben de handen ineen geslagen en samen met TNO, CMTI en het Dutch Institute World Class Maintenance om gezamenlijk tot een open data standaard te komen, die tegenmoet komt aan de eisen vanuit de maritieme industrie en door iedereen in de industrie gebruikt kan en mag worden. De bedrijven in het project zijn Imtech, Bakker Sliedrecht, Ministerie van Defensie, Damen Shipyards, SBM Offshore, Bachmann, Oliviera en SPM Instruments, Deze bedrijven zullen de datastandaard in de toekomst gebruiken voor het ontwikkelen van innovatieve producten en diensten, die mogelijk worden door de ontwikkelingen in dit project. Het consortium staat open voor alle bedrijven die in de maritieme industrie actief zijn. Oplevering van de standaard is verwacht in de zomer van 2014.

Hiermee zet de Nederlandse industrie een belangrijke stap om de Nederlandse scheepvaart ook in de toekomst concurrerend te laten zijn.

Meer… TNO