Jaarresultaten 2013: Recordomzet voor DEME-groep

DEME northwind_belgium

DEME draaide in 2013 een omzet van 2,53 miljard euro en boekt daarmee een recordomzet, goed voor een groei van 32% in vergelijking met het vorige jaar. De EBITDA klom met 25% naar 437,8 miljoen euro en de groep behaalde een nettowinst van 109,1 miljoen euro, of een toename van 22% in vergelijking met 2012. Het orderboek van de groep, met opdrachten over de hele wereld en in alle sectoren, hield het hoge niveau aan en was goed voor 3,05 miljard op 31.12.2013.

Algemeen
Hoewel de economie wereldwijd een aarzelende doorstart maakt en blijft worstelen met de gevolgen van de crisis, bleef DEME behoorlijk actief in Europa, het Midden-Oosten, Australië, Afrika en Zuid-Amerika.

Enkele grootschalige haveninfrastructuurprojecten in Qatar en energie- en ‘mining’-projecten voor klanten in Australië bevestigen de toonaangevende positie van DEME op deze markten. Offshore waterbouwspecialisten GeoSea, Tideway en Scaldis breidden hun activiteiten verder uit, voornamelijk onder impuls van de sterk groeiende hernieuwbare energiemarkt en olie- en gasontwikkelingen op verscheidene continenten.

Milieuspecialist DEC kon zijn positie in een complexe, concurrerende markt vrij goed handhaven.

Orderboek
Eind 2013 haalde DEME enkele mooie contracten binnen in Frankrijk en Duitsland.

In Frankrijk sleepte SDI (Société de Dragage International) een baggercontract in de wacht voor de tweede fase van de verdieping van de Seine. SDI verkreeg ook het contract voor de onderhoudswerken in de haven van Bayonne. Tot slot zal SDI in opdracht van Le Grand Port Maritime de La Réunion de uitbreidingswerken in Port Est uitvoeren. Het betreft hier de tweede fase van het uitbreidingsproject in La Réunion, waarvan SDI ook al de eerste fase voor zijn rekening nam.

In Duitsland werd de opdracht voor de verdiepingswerken in de haven van Bremen aan NORDSEE toegewezen. Ter hoogte van Duisburg zal NORDSEE bovendien onderhoudswerken langs de Rijn uitvoeren over een afstand van 100 km.

In Nigeria haalde Dredging International een fors contract binnen voor de bouw van een nieuwe logistieke kade voor olie- en gasmaatschappijen in Onne.

En in Brazilië ondertekende Dredging International een nieuw contract met Porto Sudeste do Brasil voor de uitvoering van baggerwerken in de baai van Sepetiba in Itagai.

Grootschalige lopende projecten
In 2013 kwamen in Australië twee indrukwekkende baggerprojecten, het Western Basin LNG Project in Gladstone (Queensland) en het Wheatstone LNG Project in Onslow (West Australia), op kruissnelheid. Het Gladstone-project werd ruim voor de geplande deadline afgewerkt en het Wheatstone LNG-project zou tegen 2015 afgewerkt moeten zijn.

De activiteiten van de groep in het Midden-Oosten werden in 2013 aangedreven door twee grote, complexe projecten in Abu Dhabi en in Qatar, allebei uitgevoerd door MEDCO (Middle East Dredging company), een joint venture van DEME, UDC en Qatar Holding. In Abu Dhabi werd de aanleg van twee kunstmatige energie-eilanden, zo’n 120 km voor de kust, voltooid. Dit project maakte deel uit van de ontwikkeling van het Satah Al Razboot offshore olieveld. De realisatie van deze twee eilanden is een wereldprimeur.

Het tweede grootschalige project betreft de aanleg van de toegangsgeul naar de nieuwe haven van Qatar, ten zuiden van Doha, met onder meer de bouw van een nieuwe marinebasis op een nearshore kunstmatig eiland ten noorden van de toegangsgeul.

In Azië haalde DIAP (Dredging International Asia Pacific) een Design&Build-contract binnen voor landwinningswerken ter uitbreiding van Jurong Island. Het betreft een opdracht voor rekening van de grootste industriële projectontwikkelaar van de Singaporese overheid, JTC (Jurong Town Corporation). Dit project zal in de loop van de volgende 5 jaar worden uitgevoerd.

In 2014 en 2015 bouwt GeoSea mee aan 8 offshore windparken: 
Northwind (België), Baltic 2 (Duitsland), Godewind (Duitsland), Westermost Rough (Verenigd Koninkrijk), Borkum Riffgrund 1 (Duitsland), Amrunbank West (Duitsland), Butendiek (Duitsland) en Kentish Flats Extension (Verenigd Koninkrijk).

Op het Europese vasteland nam milieudochter DEC (DEME Environmental Contractors) verscheidene saneringen voor haar rekening. Zo werd de Terranova-site, een verontreinigd terrein van 140 ha ten noorden van Gent, volledig gesaneerd. Intussen werd op deze plek een van de grootste zonneparken in Europa gebouwd, met 20 ha aan zonnepanelen en een injectievermogen van 15 MW om ruim 4.000 gezinnen van groene stroom te voorzien.

In de context van schaarser wordende energiebronnen, het veranderende klimaat en de toenemende internationale handel legt DEME zich meer en meer toe op de ontwikkeling van vernieuwende oplossingen op maat van de olie- en gasindustrie, de offshore (hernieuwbare) energiesector en voor de winning van aggregaten uit zee (onder meer zand, grind en mineralen). Daarnaast wil DEME zijn milieuactiviteiten voor sanering van grond, slib en water verder uitbreiden met het oog op een schoner milieu.

Meer… DEME