de fundaties voor Changhua Offshore WInd Farm. Foto, Jan De Nul

Jan De Nul bereikt volgende mijlpaal in Taiwan

Jan De Nul Group heeft een volgende mijlpaal bereikt in de realisatie van het offshore windmolenparkproject in opdracht van Taiwan Power Company. De bouw van de funderingen voor de 21 offshore windturbines is bijna klaar. De eerste 4 jackets zullen in de eerste helft van mei 2020 naar Taiwan getransporteerd worden.

de fundaties voor Changhua Offshore WInd Farm. Foto, Jan De Nul
de fundaties voor Changhua Offshore WInd Farm. Foto, Jan De Nul
De fundaties voor Changhua Offshore WInd Farm. Foto, Jan De Nul

Het contract voor het Changhua Offshore Windmolenpark werd op 30 april ondertekend met het consortium Jan De Nul-Hitachi. Voor dit project worden 21 offshore windturbines van elk 5,2 MW gebouwd en geïnstalleerd voor de kust van Fangyuan in Centraal-West-Taiwan. Het contract omvat ook de bouw en de installatie van alle uitrusting en de exploitatie en het onderhoud voor een periode van 5 jaar.

21 jackets van 60 meter hoog

Voor dit windmolenpark worden in de Zuid-Koreaanse scheepswerf van Samkang 21 jackets van 60 meter hoog gebouwd, elk met een gewicht van meer dan 1.100 ton. In totaal wordt hiervoor 23.000 ton staal verwerkt. De bouw is in de zomer van 2019 gestart. De eerste jacket wordt tegen de tweede helft van april opgeleverd, mooi binnen de vooropgestelde planning.

De jackets zijn ook voorzien van een Transition Piece (overgangsstuk) waarop de turbine van 5,2 MW geïnstalleerd gaat worden. De TP’s hebben een maximale diameter van 5,40 meter en een maximale hoogte van 7 meter.

84 micropijlers, waarvan een deel gemaakt in Taiwan

Elke jacket wordt door middel van 4 micropijlers op de zeebodem vastgezet. De micropijlers met elk een diameter van 3 meter, een maximale lengte van 82 meter en een maximaal gewicht van 310 ton worden vervaardigd op een Zuid-Koreaanse werf onder leiding van het Schotse bedrijf Edgen Murray. De eerste levering is gepland voor midden april.

Een aantal micropijlers werd vervaardigd in Taiwan door de staalproducent Ming Rong Yuan Business Co., Ltd. Dit zijn meteen ook de allereerste funderingscomponenten voor de Taiwanese offshore windsector vervaardigd in Taiwan.

Transport naar Taiwan

De 21 jackets zullen in 5 ladingen van Zuid-Korea naar Taiwan getransporteerd worden. Een eerste lading van 4 jackets vertrekt in de eerste helft van mei naar Taiwan. Een kraanschip van 1.500 ton hijst ze dan op een zwaar transportschip om vervolgens naar de haven van Taichung te varen. Van daaruit vertrekken de jackets naar hun eindbestemming voor de kust van Fangyuan.

Consortium Jan De Nul-Hitachi

Jan De Nul Group is verantwoordelijk voor het ontwerp, de bouw en de installatie van de funderingen, de installatie van de windturbines, de levering en installatie van de offshore and onshore kabels en het upgraden van het elektriciteitsonderstation. Hitachi Ltd. is verantwoordelijk voor de bouw, de montage en voor andere werken die verband houden met de offshore windturbines met benedenwindse rotor. Een bijzonder aspect van het ontwerp is dat de funderingen en windturbines bestand moeten zijn tegen cycloongolven en -winden en tegen seismische belastingen.

Vervolgens is het consortium verantwoordelijk voor de exploitatie en het onderhoud van het offshore windmolenpark gedurende een periode van 5 jaar.