Jan De Nul en LS Cable & System gaan de kabels leggen voor Hollandse Kust (noord) en (west Aplha)

LS Cable & System en Jan De Nul Group kondigen de voltooiing aan van het eerste deel onderzeese stroomkabels voor de TenneT-windparken Hollandse Kust (noord) en (west Alpha). Het kabellegschip Isaac Newton van Jan De Nul zal de onderzeese stroomkabels van 220 kV AC in april 2022 laden in de fabriek van LS Cable in Donghae, Zuid-Korea, en naar Nederland brengen voor installatie. Deze eerste lading bestaat uit alle kabels voor Hollandse Kust (noord) (HKn) en voor het nearshore gedeelte van Hollandse Kust (west Alpha) (HKwA). In totaal gaat het om meer dan 90 km kabels, met een gewicht van 7.160 ton en zeer grote doorsneden, goed voor een totale kabeldiameter van meer dan 25 cm.

Scale model of Moonfisch trenching machine. Foto, Jan De Nul
Scale model of Moonfisch trenching machine. Foto, Jan De Nul
Scale model of Moonfisch trenching machine. Foto, Jan De Nul

Jan De Nul Group en LS Cable & System zijn samen verantwoordelijk voor het ontwerp, de levering, de installatie, de bescherming en het testen van de 210 km onderzeese stroomkabels voor HKn en HKwA van TenneT. De oplevering van het HKn-project is gepland voor eind 2022. Het HKwA-project zal volgens de planning eind 2023 klaar zijn. Beide windmolenparken hebben een geïnstalleerd vermogen van 700 MW. Dit betekent dat ze samen de hoeveelheid energie zullen opwekken die jaarlijks door ongeveer 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens wordt verbruikt.

Jeroen Devos, Projectmanager bij Jan De Nul Group:: “De succesvolle levering van de eerste 90 km kabels is de eerste belangrijke mijlpaal voor ons project. We kijken ernaar uit om deze kabels in het tweede kwartaal van 2022 te installeren met behulp van onze op maat gebouwde verticale injector op rupsbanden Moonfish en onze offshore installatieschepen Isaac Newton en Adhémar de Saint-Venant.”

Myung Sun Kim, Projectmanager bij LS Cable & System: “We zijn verheugd te kunnen aankondigen dat we met succes de eerste 90 km onderzeese kabels voor de windparken Hollandse Kust (noord) en (west Alpha) vervaardigd en getest hebben. De productie en de tests liggen goed op schema voor de geplande inscheping op het schip Isaac Newton van Jan De Nul in de loop van Q1 2022. We hebben er alle vertrouwen in en kijken ernaar uit om samen met het team van Jan De Nul deze eerste lading te kunnen leveren.”

Isaac Newton, op maat gemaakte injector Moonfish en trencher voor installatie onderzeese kabels
Het kabellegschip Isaac Newton zal de kabels op de zeebodem leggen. In de zone nabij de kust zal de Moonfish, de zelf ontwikkelde verticale injector op rupsbanden, de kabels tot 8 m onder de zeebodem ingraven. De begraving offshore wordt uitgevoerd door de trencher UTV1200, ondersteund door het multifunctionele schip Adhémar de Saint-Venant. Jan De Nul zal ook meerdere kabelbeschermingssystemen en steenbermen installeren aan de kabelkruisingen langs het traject.

Een onshore en offshore kabeltraject
De opdracht van Jan De Nul omvat het transport en de installatie van de onderzeese stroomkabels. LS Cable is verantwoordelijk voor het ontwerp, de productie, de aansluiting en het testen van de onderzeese stroomkabels, én voor de 10,5 km landkabels en ongeveer 1 km platformkabels. De land- en platformkabels werden al eerder in 2021 met succes vervaardigd en naar de projectlocatie vervoerd.

Over de onderzeese kabels
Nominale spanning van 220 kV AC
Totale kabeldiameter van meer dan 25 cm
Minimaal aantal fabrieksverbindingen
In-house ontwikkelde kabelverbindingen en -eindaansluitingen
Glasvezelkabels met 144 geïntegreerde vezels met behulp van 3 losse buizen in roestvrij staal

Over de windprojecten Hollandse Kust (noord) en (west Alpha)
Met de windprojecten Hollandse Kust (noord) en (west Alpha) zorgt TenneT voor de aansluiting van de bestaande en nog aan te leggen windparken in de Noordzee op het landelijke elektriciteitsnet (Net op Zee).TenneT bouwt twee offshore platformen, één voor Hollandse Kust (noord) en één voor Hollandse Kust (west Alpha). Deze platformen verzamelen de windenergie die door de respectieve windmolenparken wordt opgewekt en zetten de spanning van deze energie van 66 kV om in 220 kV.

Om de energie naar het vasteland te transporteren, lopen er twee onderzeese stroomkabelsystemen per platform vanuit het offshore platform naar het onshore netwerk, resulterend in vier kabelsystemen. Zij komen ten noorden van Wijk aan Zee, in de gemeente Heemskerk, aan land.

Er wordt een nieuw onshore transformatorstation gebouwd om de energie verder om te zetten in een spanning van 380 kV.

De bouw van dit Net aan Zee en de windmolenparken wordt uitgevoerd in opdracht van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en het Klimaat.

Meer informatie hierover vindt u op https://www.netopzee.eu/hollandsekustnoord/ of download de TenneT BouwApp gratis in de App Store (iOS) of op Google Play (Android). De BouwApp geeft u actuele informatie over de werkzaamheden.