Jan De Nul gestart met verdieping exporthaven in Mauritanië

Jan De Nul Group is gestart met de baggerwerken voor de verdieping en verbreding van de grote exporthaven van ijzererts, Nouadhibou in Mauritanië. Het 25 kilometer lange toegangskanaal naar de haventerminal en de zwaaikom worden verdiept en verbreed waardoor de klant en mijnbouwbedrijf Société Nationale Industrielle et Minière (SNIM) de haven van Nouadhibou kunnen openstellen voor schepen met een capaciteit van maximaal 250.000 ton.

CSD Zheng He Cutterzuiger Jan De Nul pb 15-10-2019
Cutter Suction Dredger ‘Zheng He’. Foto, Jan De Nul.

Een van Jan De Nul Group’s grootste cutterzuigers, Zheng He, kwam begin oktober aan in Mauritanië en krijgt binnenkort assistentie van de sleephopperzuiger Leiv Eiriksson, die in de tweede helft van oktober arriveert. Beide schepen gaan ongeveer 21,6 miljoen m³ sedimenten verwijderen en naar een hiervoor aangeduide locatie op zee transporteren. De zwaaikom van de haven wordt tot -20,3 meter uitgediept.

De haven van Nouadhibou is gelegen aan de westkust van Mauritanië en is heel belangrijk voor de uitvoer van ijzererts. Mauritanië is het op een na grootste ijzerertsexporterende land van Afrika. Het project wordt ondersteund door de Europese Investeringsbank (EIB) en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank (AfDB).

Cutterzuiger en sleephopperzuiger werken samen

Om de aanzienlijke hoeveelheden binnen de gestelde termijn van 12 maanden te kunnen baggeren en afvoeren, worden de cutterzuiger Zheng He en de sleephopperzuiger Leiv Eiriksson gelijktijdig ingezet: de Zheng He gaat de zandsteen voorsnijden, waarna de Leiv Eiriksson de sedimenten gaat baggeren en op zee gaat storten.

Efficiënte werkmethode

Jan De Nul Group kreeg in 2018 al de DPC Innovation Awards voor deze efficiënte werkmethode. In de haven van Linkou in Taiwan sneed een cutterzuiger eerst door het harde kleisteen, waarna een sleephopperzuiger die wegbaggerde en naar de dichtbij gelegen haven van Taipei vervoerde voor uitbreidingswerken. Dit vooraf snijden met een cutterzuiger, gevolgd door het baggeren met een sleephopperzuiger, is in deze hoeveelheden nog niet eerder gedaan.