Jan De Nul Group bestelt vierde Hopper Dredger in Singapore

  • binnenland

Jan De Nul Group heeft een contract getekend met Keppel Singmarine Pte.Ltd. voor de bouw van een 6.000 m3 Trailing Suction Hopper Dredger (‘TSHD’). Dit is de 4e nieuwbouworder voor een hopper dredger bij de scheepswerf.

In het contract is een optie voor een 5e hopperzuiger opgenomen. Het schip is een diesel-elektrische uitvoering, waardoor er optimaal gebruik wordt gemaakt van de energie en het verlagen van brandstofolieverbruik en -uitstoot.

Daarnaast is een uitlaatgasbehandelingssysteem geïnstalleerd, en de emissies zullen voldoen aan de toekomstige EU Stage V regelgeving voor binnenvaartschepen. Het systeem is vergelijkbaar met het systeem dat geïnstalleerd is op de drie 3.500 m3 TSHD’s die in juli vorig jaar zijn besteld en momenteel worden gebouwd door Keppel Singmarine.

“We zijn blij om het voortouw te nemen om aan de strengste globale emissiegrenswaarden te voldoen met de eerste EU Stage V dredgers ter wereld, die zeer brandstof-efficiënt, veelzijdig en productief zullen zijn”, aldus Robby De Backer, New Building Director bij Jan De Nul Group. “Hun gebruik zal de uitvoering van baggerprojecten met het laagste niveau van verontreinigende emissies mogelijk maken, zelfs beter dan die van LNG-aangedreven schepen die gebruikmaken van dual-fuel motoren.”

Specificaties:

Hopper capacity 6,000 m³
Deadweight 9,880 ton
Length o.a. 111.7 m
Breadth 24.6 m
Maximum dredging depth 35.0 m
Diameter suction pipe 1,000 mm
Speed 12.5 kn
Pump power (trailing) 1,500 kW
Pump power (discharging) 4,000 kW
Total installed diesel power 7,700 kW

 

Related news

List of related news articles