Jan De Nul rondt enorm kabelproject af voor olieveld in Abu Dhabi

Jan De Nul Group heeft met succes de kabels gelegd en geïnstalleerd voor de tweede fase van het olieveld van Nasr. Het olieveld ligt zo’n 130 kilometer ten noordwesten van Abu Dhabi. Jan De Nul was
in opdracht van Hyundai Heavy Industries verantwoordelijk voor het laden, transporteren, installeren en beschermen van drie onderzeese stroomkabels van 132 kV met een totale lengte van 147 kilometer en 10 onderzeese stroomkabels van 11 kV met een totale lengte 57 kilometer.

Het project maakt deel uit van Adnocs’s strategie om de capaciteit van het veld te verhogen tot 65.000 vaten per dag.

Kabellegger 'Isaac Newton' Foto, Jan De Nul.
Kabellegger ‘Isaac Newton’ Foto, Jan De Nul.

Groot laadvermogen van kabellegger ‘Isaac Newton’

De kabellegger Isaac Newton haalde in twee trips 204 kilometer kabel opgehaald in Noorwegen en installeerde ze vervolgens op de projectlocatie in Abu Dhabi. Dankzij het grote laadvermogen kon de Isaac Newton de langste en zwaarste kabel, een 132 kV kabel van 71 kilometer lang en bijna 6.000 ton zwaar in één lengte installeren tussen Das Island en het NASR-veld. De Isaac Newton heeft de onderzeese kabels met de hoogste nauwkeurigheid in de overvolle zeebodem van het olieveld te geïnstalleerd.

Eerste project voor multipurpose schip ‘Daniel Bernoulli’

Voor het multipurpose schip ‘Daniel Bernoulli’ van Jan De Nul was dit het eerste project. Dit veelzijdige schip voerde helemaal alleen alle kabelbeschermingswerken uit. Zo trok de Daniel Bernoulli 53 kilometer aan sleuven om de kabel in te graven, installeerde het 671 betonnen matrassen en het 8 kilometer aan rotsberm geplaatst. Het dek werd optimaal ingevuld, waardoor het schip in volle zee zowel de sleuven kon trekken als de matrassen installeren, zonder tussen beide activiteiten terug te moeten keren. Jan De Nul heeft zijn ontwerp en expertise toegepast in het beschermen van onderzeese kabels door middel van een rotsberm, uniek in de ADNOC-olievelden.