JR Shipping heeft er 4 containerfeeders bij

JR Shipping krijgt er 4 containerfeeders bij van 1.436 TEU. Deze maand de eerste 3 en in de komende maanden de 4e. Dit is het resultaat van een aankoop van een Engelse investeringspartner. Met de aftrek van een onlangs verkocht containerfeeder schip vergroot JR Shipping haar containercapaciteit met ruim 4.500 TEU.

Het MV Essence van JR Shipping. Foto, JR Shipping
Het MV Essence van JR Shipping. Foto, JR Shipping

De gefaseerde aankoop betreft het m.s. Aalderdijk, Akerdijk en Alsterdijk (eerste fase) en m.s Amerdijk (tweede fase). De eerste twee schepen zijn inmiddels omgedoopt tot m.s. Essence en m.s. Escape en gaan varen onder Nederlandse vlag voor JR Shipping. De bestaande chartercontracten met WEC Lines en Unifeeder lopen door. De schepen zijn in 2011 gebouwd in China, op de Sainty Shipyard. Ze beschikken over de ijsklasse 1A. Naar een capaciteit van ruim 16.000 TEU

De feederschepen worden geëxploiteerd binnen de onlangs opgerichte Container Fleet Fund CV, waarin ook 11 andere feederschepen van de rederij, variërend van 750 tot 1.440 TEU, worden ondergebracht. Zodra alle 4 de ‘A-dijk-schepen’ zijn overgedragen, biedt de nieuwe exploitatiemaatschappij de chartermarkt een totale feedercapaciteit van 16.460 TEU.

Ook schepen verkocht

Naast deze aanzienlijke uitbreiding, heeft de rederij ook drie schepen verkocht. Het betreft één containerfeeder schip, het m.s. Evolution van 1.050 TEU, dat in februari is overgedragen aan Boan Shipping in Hong Kong. Daarnaast heeft de rederij twee multipurpose schepen verkocht, m.s. Estime en Esprit, beide met een capaciteit van 4.925 ton. Deze schepen worden ook in februari aan hun nieuwe eigenaar overgedragen. De verkooptransacties zijn voorbereid en begeleid door JR Ship Brokers & Consultants.

De vloot van JR Shipping

Met de vier 1.436 TEU feederschepen erbij is JR Shipping verantwoordelijk voor de exploitatie en het management van 18 containerfeeder schepen en 6 offshore service schepen en 1 offshore survey schip die varen onder de vlag van dochteronderneming SeaZip Offshore Service. Daarnaast voert JR Shipping het operationeel management uit over het tall ship de Clipper Stad Amsterdam.