Kamervoorzitter en fractievoorzitters bezoeken antipiraterij-missie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De Voorzitter en de fractievoorzitters van de Tweede Kamer hebben deze week een werkbezoek gebracht aan het Nederlandse marineschip Zr. Ms. De Zeven Provinciën, dat onderdeel is van de EU-antipiraterij-operatie ATALANTA. Het gezelschap werd begeleid door de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp. Tijdens een varende patrouille langs de oostkust van Afrika lieten de Kamerleden zich uitgebreid informeren over de inzet van de militairen. ”Het werk van de Nederlandse militairen en de internationale collega’s dwingt respect af en is belangrijk voor de regio, maar zeker ook voor Nederland zelf. We zijn onder de indruk van de professionaliteit van onze mannen en vrouwen”, aldus Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg die de delegatie leidde.

De Commandant van De Zeven Provinciën, kapitein-luitenant-ter-zee Ruud Schoonen ontving het gezelschap aan boord van het fregat waarna het ruime sop werd gekozen. In de twee dagen dat de delegatie aan boord was, kregen de parlementariërs van de bemanning een uitgebreid beeld van de missie en hoe deze wordt uitgevoerd.

De militairen van de marine, aangevuld met collega’s van de andere krijgsmachtdelen en een Maltees boardingteam, gaven verschillende demonstraties.

Naast de demonstratie van vele facetten van een antipiraterij-missie, werd er een realistische oefening gehouden, waarbij het schip en de bemanning zich onder andere moesten verdedigen tegen aanvallen met vliegtuigen en onderzeeboten. Daarnaast maakte een operationele kennismaking met de aan boord gestationeerde NH-90-helikopter deel uit van het programma.

Tijdens hun tweedaagse aanwezigheid op het schip kreeg de delegatie ook een goed beeld van het leven en werken aan boord van het luchtverdedigings- en commandofregat. “Het is goed om te zien en horen hoe en onder welke omstandigheden het werk door de militairen wordt gedaan. Dat is van belang voor ons werk in het parlement”, zei de Kamervoorzitter namens de delegatie.

Voorafgaand aan het scheepsbezoek hadden de Kamervoorzitter en de fractievoorzitters in Dar es Salaam een ontmoeting met de Voorzitter van het Tanzaniaanse parlement, mevrouw Anne Semamba Makinda. Met haar sprak de delegatie over de veranderde relatie met Nederland en de verschillende ontwikkelingen op politiek en bestuurlijk gebied. De Tanzaniaanse Kamervoorzitter gaf een toelichting op de belangrijkste uitdagingen waar haar land voor staat. Zij sprak haar dank uit voor de betrokkenheid en steun vanuit Nederland. Van Miltenburg bedankte haar ambtgenoot voor de openheid en nodigde Tanzaniaanse Kamerleden uit om Nederland te bezoeken om gedachten en ervaringen uit te wisselen.

De delegatie bestond naast de Kamervoorzitter uit Halbe Zijlstra (VVD), Diederik Samsom (PvdA), Emile Roemer (SP), Sybrand van Haersma Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie), Bram van Ojik (GroenLinks) en Kees van der Staaij (SGP). De andere fractievoorzitters konden om verschillende redenen niet deelnemen aan het werkbezoek. Maandagochtend 7 juli vertrok de delegatie vanaf Schiphol en vrijdagochtend 10 juli keerde het gezelschap terug op de nationale luchthaven.

Meer… Tweede Kamer