Karel Doorman opnieuw naar ebolagebied

De Karel Doorman is vandaag vertrokken voor weer een tocht naar West-Afrika. Voor de tweede keer brengt het marineschip hulpgoederen naar de door ebola geteisterde regio.

Het logistieke transportschip loste eind november in Sierra Leone, Guinee en Liberia al 1.100 ton spullen voor de strijd tegen de ziekte. Afgelopen week werd de Doorman in Vlissingen opnieuw beladen. Een greep uit de partij goederen: 50 voertuigen, waaronder ambulances en terreinwagens, meer dan 40 containers beschermende kleding, bedden en medische spullen en 1.700 pallets rijst.

Voorkomen nieuwe crisis
Commandant van de Karel Doorman, kapitein-ter-zee Peter van den Berg: “In tegenstelling tot vorige keer hebben we nu ook 1.500 ton voedingsmiddelen bij ons. We proberen zo een nieuwe crisis te voorkomen, want in de getroffen landen staat de landbouw nagenoeg stil.”

EU-lidstaten, non-gouvermentele organisaties en hulporganisaties stelden de hulpgoederen beschikbaar. Een laatste bulk haalt de Karel Doorman onderweg op, in La Rochelle en Gibraltar.

Extra personeel
De bijna 205 meter lange Karel Doorman vaart uit met een bijna 140-koppige bemanning. Voor deze missie gaat wel extra personeel mee, zoals een medisch team en een landingsvaartuigendetachement. Deze laatste eenheid bestaat uit mariniers die met landingsvaartuigen en snelle rubberboten onder meer de Afrikaanse stranden verkennen en het materiaal lossen. Een ander mariniersteam beschermt de bemanning. Zij zorgen dat het schip veilig kan aanleggen en beveiligen het lossen.

Nederland stelde tot nu toe 37,8 miljoen euro beschikbaar voor de bestrijding van ebola.

Meer… Defensie