Koopman Car Terminal in Amsterdam naar 100% duurzame energie

Koopman Car Terminal, in het Amsterdamse havengebied, gaat op vrijdag 9 november van het aardgas af en zal op 100% duurzame stadsverwarming gaan draaien, geleverd door Westpoort Warmte, een joint venture van Nuon en AEB Amsterdam. Daarnaast neemt Koopman Car Terminal op hetzelfde moment een zonnepanelen-installatie in gebruik. De overgang levert jaarlijks een CO2- reductie op van 590 ton. Dit initiatief is tot stand gekomen in samenwerking met Port of Amsterdam, eigenaar van de terminal.

Koopman Car Terminal in Amsterdam. Foto, Koopman.

Daarnaast zorgen vanaf 9 november bijna 1240 zonnepanelen ervoor dat een groot deel van de werkzaamheden bij Koopman Car Terminal op zonne-energie wordt uitgevoerd.

Programma ‘Zon in de haven’
Port of Amsterdam kiest voor duurzame groei zodat zij in 2030 tot de top van Europa’s duurzame havens behoort. Economisch sterk, met een goede concurrentiepositie en met aandacht voor het milieu, de omgeving en de maatschappij. De noodzaak van de energietransitie biedt ook veel kansen. Zo heeft Port of Amsterdam het programma ‘Zon in de haven’ gestart om de daken van haar klanten en haar eigen panden waar mogelijk te voorzien van zonnepanelen. Het havenbedrijf adviseert, ondersteunt en begeleidt klanten tot en met de aanvraag voor de subsidie. Het doel is om voor eind 2021 100.000m2 aan zonnepanelen in de haven te hebben. Koen Overtoom, CEO van Port of Amsterdam: ‘Wij zijn trots op de vooruitstrevendheid van Koopman Car Terminal. Met hun daadkracht dragen zij substantieel bij aan het creëren van de duurzame haven die wij voor ogen hebben.’

Slimme en milieuvriendelijke oplossingen
“De transitie naar duurzame energie staat hoog op onze agenda én op die van onze klanten”, aldus Managing Director Paul Wortelboer van Koopman Car Terminal. “Om dezelfde reden rijden onze vrachtwagens sinds kort deels op de CO2-arme brandstof HVO. Bij het gebruik van pure HVO wordt per kilometer 89 procent minder CO2 uitgestoten dan met conventionele diesel. We zijn blij met de hechte samenwerking die we met de Port of Amsterdam hebben. We maken nu echt meters. We zullen doorgaan onze diensten en processen nog meer te vergroenen.”

Duurzame warmte
De stadswarmte is afkomstig van Orgaworld en daarmee 100 procent duurzaam. Orgaworld verwerkt namelijk organisch afval van bijvoorbeeld Amsterdamse restaurants door middel van vergisting.  Daarbij komt warmte vrij. Westpoort Warmte, een joint venture van Nuon en AEB Amsterdam, levert de stadswarmte via een nieuw aangelegd leidingnetwerk aan bij Koopman Car Terminal. De terminal gebruikt de warmte vervolgens voor de apparatuur in de werkplaats en voor de verwarming van de gebouwen.  Dankzij garanties van oorsprong is Koopman Car Terminal ervan verzekerd dat de verbruikte energie duurzaam is opgewekt.

Feiten en cijfers:

  • 1.240 zonnepanelen levert zo’n 352.000 kWh aan stroom op, wat gelijk staat aan de stroombehoefte van 95 huishoudens. De zonnepanelen zorgen bij Koopman voor een reductie van zo’n 210 ton CO2;
  • Conventionele verlichting op de terminal deels vervangen voor LED zorgt voor een reductie van zo’n 36 ton CO2;
  • De afsluiting van het aardgas en aansluiting op de stadsverwarming zorgt voor een reductie van 385 ton CO2;
  • Een gemiddeld huishouden stoot jaarlijks direct 8 ton CO2 uit door energie in huis en vervoer.