Kraanmachinist populairste havenberoep

Een kwart van alle kinderen kiest kraanmachinist als favoriet havenberoep op de expositie ‘Havenhelden‘ van het Maritiem Museum Rotterdam. De public relations manager (“ik hou veel van praten”) en de chemicus (“ik maak in bad altijd mijn eigen shampoo”) staan met 19% en 11% respectievelijk op plaats twee en drie.

Salaris onbelangrijk
Al meer dan 500 kinderen van 8 tot en met 12 jaar kozen hun favoriete havenberoep in het Maritiem Museum. In de familietentoonstelling ‘Havenhelden’, die nog tot en met oktober in het museum te zien is, ontdekken kinderen welke verschillende beroepen je in de haven uit kunt oefenen en welke vaardigheden je daarvoor nodig hebt. Zwaar werk, zoals dat van een sjorder, is volgens de kinderen nog altijd weggelegd voor sterke jongens: “die moeten grote spierballen hebben en die hebben jongens ook.” En een beroep als public relations manager is typisch een beroep dat meisjes aanspreekt: “dan krijg je geen vieze handen.” Kinderen hechten niet aan een hoog salaris blijkt uit de voorlaatste en laatste plaats van de goedbetaalde advocaat en de loods die schepen de haven in begeleidt.

Havenhelden in het echt ontmoeten
In de zomervakantie kunnen kinderen elke woensdag van 12.00 tot 16.00 uur hun havenhelden in het echt ontmoeten tijdens de vossenjacht in het museum en op marineschip ‘Buffel’. Elke vrijdag van 12.00 tot 16.00 uur gaan de leukste knutselactiviteiten van het afgelopen jaar in reprise en houders van een Jeugdvakantiepaspoort ontmoeten Sjaak de Scheepshond in het museum en gaan met hem op zoek naar nieuwe vriendjes. In juli en augustus is het Maritiem Museum zeven dagen per week geopend.

Spierballen vervangen door robots
De Rotterdamse haven is groot en indrukwekkend en biedt toegang tot de hele wereld. Vroeger én nu. De beroepen in de haven zijn in de loop der jaren flink veranderd. Torsten mensen vroeger nog zware balen met goederen op hun rug, tegenwoordig zijn de spierballen vervangen door geautomatiseerde processen en robots. Werken in de haven is dus allang niet meer alleen voor sterke mannen. In de haven van nu werken duizenden mensen in haast evenveel verschillende beroepen. Als kraanmachinist of roeier, maar ook als scheepsagent of chemicus. In de tentoonstelling ‘Havenhelden’ kunnen kinderen zelf uitproberen of ze sterk en/of slim genoeg zijn voor het echte havenwerk. Ze kunnen bijvoorbeeld zelf een hijskraan besturen, hun spierballen testen, scheepsknopen leggen, reclame maken voor de haven en logistieke problemen oplossen.

Bron: Maritiem Museum, 23-06-2011;