Technasiumproject Maritiem Museum. Foto, Marco de Swart.

Leerlingen winnen met hun slimme plasticvanger

Maritiem Museum laat jongeren meedenken over duurzame oplossingen. Met hun idee voor een slimme plasticvanger wonnen leerlingen van het Christelijk Lyceum Delft vandaag het technasiumproject van het Maritiem Museum Rotterdam, in samenwerking met Clear Rivers. Ze ontvingen hun prijs uit handen van wethouder Arno Bonte, museumdirecteur Bert Boer en Ramon Knoester, Founding Director van Clear Rivers.

Technasiumproject Maritiem Museum. Foto, Marco de Swart.
Technasiumproject Maritiem Museum. Foto, Marco de Swart.

Van het Maritiem Museum Rotterdam en Clear Rivers kregen technasiumleerlingen de opdracht om een slimme plasticvanger te ontwikkelen. Scholieren van zeven technasia verdiepten zich in manieren om drijvend plastic uit het water te halen en ontwierpen hun eigen plasticvangers. Het ontwerp van het team van het Christelijk Lyceum Delft, “de Zeekoe”, kwam als winnaar uit de bus. Tijdens de finale, die vandaag plaatsvond in de RDM Campus Innovation Dock in Rotterdam, werden prototypes getest in een bassin.

Wethouder Arno Bonte van duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie: “Rotterdam bouwt aan een circulaire economie. Plasticvrije wateren zijn hier een belangrijk onderdeel van. Hier hebben we iedereen bij nodig en kunnen we niet vroeg genoeg mee beginnen. Daarom is het zo mooi dat het Maritiem Museum dit project jaarlijks organiseert en deze keer samen met Clear Rivers enthousiaste jonge talenten heeft begeleid. Deze leerlingen zijn letterlijk de toekomst voor een schone, duurzame stad en een voorbeeld voor hun leeftijdsgenoten. Daar kunnen zij trots op zijn, ik ben dankbaar voor hun werk!”

Leerlingen laten meedenken over duurzaamheid

De winnede leerlingen – Maria, Marijn, Jade en Thijs – mogen hun idee pitchen in de tentoonstelling ‘Offshore Experience’ van het Maritiem Museum. Daar gaan ze de strijd aan met andere innovatieve maritieme plannen. Bezoekers van de Offshore Experience kunnen stemmen op het beste idee. Vervolgens mag het team achter de pitch met de meeste stemmen hun idee voorleggen aan een expert van kennisinstituut MARIN. Dit kan leiden tot een levensvatbaar plan, dat innovatie stimuleert en grote impact heeft. Voor de leerlingen is dit een unieke kans.

Het Maritiem Museum organiseert dit educatieve project jaarlijks om leerlingen aan het denken te zetten over duurzame oplossingen voor de toekomst. Dit gebeurt steeds in samenwerking met een andere partner uit de maritieme sector. Volgend jaar wordt dit educatieprogramma uitgebreid in samenwerking met Technasium Nederland: vanaf dat moment kunnen dertig scholen uit het hele land deelnemen.

Offshore Experience: de zoektocht naar energie

Het technasiumproject hoort bij de Offshore Experience van het Maritiem Museum. In deze tentoonstelling gaan bezoekers op een uitdagende zoektocht naar energie. Ze wanen zich aan boord van een platform op zee en ervaren het uitdagende werk van boormeesters, kraanmachinisten en helikopterpiloten. Wie lukt het bij drie meter hoge golven een container vanaf een schip aan boord van het platform te hijsen?

Technasiumproject Maritiem Museum. Foto, Marco de Swart.
Technasiumproject Maritiem Museum. Foto, Marco de Swart.