Lezing naar aanleiding containerramp Waddenzee in Maritiem Museum

Naar aanleiding van de containerramp met de MSC Zoe, die in de nacht van 1 januari 345 containers verloor in de Waddenzee, neemt havenconservator Jan Briek van het Maritiem Museum Rotterdam op vrijdag 15 en zondag 17 februari om 15:00 uur museumbezoekers mee in de wereld van containertransport in een lezing.

MSC Zoe. Foto, Kustwacht Nederland.
MSC Zoe. Foto, Kustwacht Nederland.

Hoe vaak ging het vroeger en gaat het nu eigenlijk mis met het transport van containers op zee? Wat doet de maritieme sector hieraan? Aan de hand van verhalen en objecten uit de vermaarde collectie van het Maritiem Museum onderzoekt en vertelt hij meer over het nieuws van vandaag.

Vragen over containertransport

Het containerschip MSC Zoe verloor in de nacht van 1 januari 345 containers in de Waddenzee. Hoe staat deze ramp in verhouding tot eerdere scheepsrampen met containerschepen? Wat probeert de industrie eraan te doen en wat zijn de oorzaken? Havenconservator Jan Briek van het Maritiem Museum Rotterdam duikt in het nieuws en gaat met een lezing in op de achtergronden van containervervoer en de ontwikkelingen en gebeurtenissen door de jaren heen.

5 á 6 miljoen containers per dag

“Wist je dat er per dag 5 á 6 miljoen containers wereldwijd vervoerd worden en in niet eens één procent van de gevallen gaat het mis. Containervervoer is een van de best geordende vervoerstakken ter wereld.”

Havenconservator Jan Briek. Foto, Maritiem Museum

De wereld achter de cijfers

Alleen al in Rotterdam passeren 7 miljoen containers per jaar en de grootste containerschepen hebben meer dan 20.000 containers aan boord. In de lezing komen museumbezoekers alles te weten over de wereld achter de cijfers.

Om de twee maanden duikt het Maritiem Museum in het nieuws

Het Maritiem Museum Rotterdam gaat van start met nieuwe tweemaandelijkse lezingen en duikt dan letterlijk in het nieuws. Naar aanleiding van actuele gebeurtenissen in de regio, Nederland en ver daarbuiten onderzoeken de conservatoren de actualiteiten en duiden deze met de verhalen en objecten uit de collectie van het museum die zes eeuwen maritieme geschiedenis beslaat. Wat vertellen onze maritieme verhalen en objecten over het nieuws van vandaag?

Aanmelden voor lezing

De lezing over containertransport vindt plaats op vrijdag 15 en zondag 17 februari om 15:00 uur in het Maritiem Museum in Rotterdam. De lezing is gratis toegankelijk op vertoon van een geldig entreebewijs.
Aanmelden via: [email protected]