Manipulator voor giet- en smeedstukken van 65 ton

Met de investering door Formaco’s partner Metalcam S.p.A in een manipulator, welke gietstukken en smeedstukken tot 65 ton kan handelen, zijn de mogelijkheden voor het bewerken van vrijvorm smeedwerk en gegoten metaaldelen in het Italiaanse metaalbedrijf enorm toegenomen. Vooral de Nederlandse partner Formaco B.V. uit Alblasserdam, is bijzonder ingenomen met de nieuwe aanwinst.

“Door de investering in de smederij en gieterij van deze zware manipulator voor het oppakken, inleggen en manipuleren van zware metaaldelen, kunnen we thans nóg beter aan de stijgende vraag naar grotere producten bij onze afnemers in Nederland en West Europa voldoen”, aldus Ing. Robert Heester, directeur van Formaco BV in Alblasserdam, leverancier van zware voorbewerkte en volledig bewerkte assen, ringen, centrifugaal gegoten bussen en gietdelen aan een grote kring klanten in Nederland en België. Afnemers van Formaco BV zijn vooral te vinden in industrieën die zich bezig houden met scheepsbouw, energiesector, offshore en machinebouw.

Blijven investeren
“Ook tijdens de voorbije recessieperiode is het 380 medewerkers tellende Metalcam S.p.A blijven investeren in haar machinepark.
Dat zal, nu het weer aantrekt in de zware industrie, zeker zijn vruchten afwerpen”. Robert Heester is positief over de toekomst, zeker in de samenwerking met Metalcam S.p.A, welke op het gebied van het vervaardigen en bewerken van zware giet- en smeedstukken alles zelf doet.
“Zij zijn het enige bedrijf op dit gebied , dat alle bewerkingen zelf in huis heeft. Met name het zelfstandige gieten van het voormateriaal is van grote toegevoegde waarde. De eigen gieterij kan werkstukken, veelal in hooggelegeerd staal, gieten tot 40 ton. De smederij heeft 6 ovens voor 500 ton en de semi automatische persen gaan tot een perskracht van 6.300 ton. Op de afdeling draaien en frezen kunnen metaalwerkstukken tot 16 meter gecombineerd worden gedraaid en gefreesd in één opspanning. Doordat alle stappen bij het ISO 9001 gecertificeerde bedrijf Metalcam S.p.A. onder één dak plaatsvinden, wordt de kwaliteit, alsmede de doorstroomsnelheid in de totale productie aanzienlijk verhoogd, waarbij de totale productiekosten ook lager worden”.

Durftechnologie
Al bijna 15 jaar werkt Formaco BV samen met fabrieken uit West Europa, die gespecialiseerd zijn in specifieke smeed- en gietproducten in de meest uiteenlopende metaalsoorten, veelal in hooggelegeerde staalsoorten en de meest uiteenlopende soorten non-ferro metalen. Ook speciale metaallegeringen zijn geen probleem. “In Nederland kennen we een durftechnologie; dat wil zeggen dat wij niet simpel de kernwaardes aanhouden maar materialen durven aan te passen door binnen de bandbreedte extra toevoegingen te doen, waardoor de kwaliteit van het product wordt verhoogd”, aldus Robert Heester. “Eigenlijk kunnen wij aan praktisch alle specifieke vragen voldoen, doordat wij producten daar laten vervaardigen waar die het beste in de productie passen. Wij kennen onze partners door en door en ook zij weten wat wij verlangen.

Langdurige relatie
Wij gaan voor een langdurige relatie met onze toeleveranciers, in de overtuiging dat een vaste en blijvende relatie en een goede communicatie zorgen voor snelle en correcte offertes, hoogwaardige producten, korte levertijden, een goede service en uiteraard een concurrerende prijs. Kun je als bedrijf hieraan voldoen, dan bouw je een vaste relatie op.
Dat werkt natuurlijk ook naar onze klanten toe. Zij kunnen profiteren van de goede kontakten met onze productiebedrijven en onze commerciële en technische kennis en ze worden door ons op de hoogte gehouden van de laatste investeringen en technieken op het gebied van gietwerk en vrijvorm smeedwerk”.

Geschreven door Jac Hanssen

Bron: Formaco, 24-02-2011;