Marineschip Zr.Ms. Groningen met NH90 naar Caribisch gebied

  • binnenland

Het patrouilleschip Zr.Ms. Groningen vertrekt zondag 5 juni naar het Caribisch gebied voor counterdrugsoperaties. Het schip vervangt Zr.Ms. De Zeven Provinciën in het Caribisch gebied als stationsschip en zet zich in voor counterdrugsoperaties en kustwachttaken.

Zr.Ms. Groningen vertrekt om 16.00 uur uit de haven van Den Helder. Zr.Ms. Groningen is het eerste schip dat naar de West gaat met de NH-90 helikopter aan boord en een Boord Vliegploeg van twaalf personen. Ook is een Guard Team van het Korps Mariniers aanwezig die boardingoperaties gaat uitvoeren. Er wordt ook samengewerkt met eenheden van de Antillen en de Verenigde Staten.

Tijdens de oceaan oversteek wordt de bemanning getraind 
Tijdens de oceaan oversteek wordt het schip en haar bemanning onderworpen aan een gericht opwerkprogramma. Hierin worden zij in de eerste periode getraind in het bestrijden van diverse calamiteiten aan boord. Tijdens de tweede periode besteedt de bemanning aandacht aan onder meer boardingoperaties, die uitgevoerd worden in het geval van counterdrugsoperaties, en een orkaannoodhulpoefening (hurricane excercise, HUREX) nabij Sint Maarten.

Jaarlijkse orkaannoodhulpoefening
De orkaannoodhulpoefening is een jaarlijks terugkerende oefening. Tijdens deze oefening hebben de lokale autoriteiten middels de ‘rampenstaven’ de leiding over de hulpacties na de passage van een orkaan. Ze maken daarbij gebruik van militaire bijstand.

Naast maritieme presentie gaat Zr.Ms Groningen counterdrugsoperaties uitvoeren
De komende vier maanden gaat het patrouilleschip, naast de maritieme presentie, counterdrugsoperaties uitvoeren in het Caribisch gebied. De verwachting is dat Zr.Ms. Groningen op 24 juni ceremonieel binnenkomt op Curaçao.

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten