Maritiem Festival bij Maritiem Museum Foto, Marco de Swart.

Maritiem Festival in Maritiem Museum

Van 28 augustus t/m 5 september organiseert het Maritiem Museum het jaarlijkse Maritiem Festival als bruisende afsluiting van de zomer. Daar waar de haven ooit ontstond maken bezoekers kennis met de haven van toen, vandaag en morgen. Oude maritieme ambachten herleven in de nieuwe werkplaatsen van het museum in het nieuwe Leuvepaviljoen met demonstraties van de smid en in de houtwerkplaats strijden families tegen elkaar in de ‘Familie Botenbouw Challenge’. Haringlogger ‘Balder’ is dit jaar de blikvanger in de museumhaven, een zeillogger van ruim 100 jaar oud en symbool voor de Nederlandse haringvisserij. Er is live muziek op de kade, strandstoelen, hapjes en drankjes staan klaar én de museumhaven is in festivalsfeer door vrolijk gekleurde zeilen die door kinderen beschilderd zijn, geïnspireerd op verhalen van Rotterdamse senioren met een bijzonder maritiem verleden.

Maritiem Festival bij Maritiem Museum Foto, Marco de Swart.
Maritiem Festival in Leuvehaven bij Maritiem Museum. Foto, Marco de Swart.

Tijdens Maritiem Festival is de museumhaven tot 20:00u geopend. Tickets zijn te koop op www.maritiemmuseum.nl/tickets

Feestelijke intocht van de schepen met beschilderde zeilen

Op zaterdag 28 augustus komt gastschip de ‘Balder’ Rotterdam binnenvaren via de Nieuwe Waterweg samen met ‘Zeilschip Eendracht’. De schepen worden feestelijk onthaald door historische schepen van het Maritiem Museum. Tijdens deze intocht hijsen de schepen vrolijk gekleurde zeilen die door Rotterdamse kinderen beschilderd zijn. De schilderingen zijn geïnspireerd op verhalen van Rotterdamse senioren met een bijzonder maritiem verleden. Om 11:00 uur varen de schepen door de Erasmusbrug op weg naar hun eindbestemming: de Maritiem Museum Haven.
Demonstraties maritieme ambachten in het nieuwe paviljoen
In de nieuwe werkplaatsen van het Maritiem Museum zijn medewerkers en vrijwilligers dagelijks bezig om de historische vloot in topconditie te houden. Oude technieken, de innovaties van toen, herleven in deze werkplaatsen met als doel jonge makers te inspireren voor innovaties van morgen. Bij de smid spatten de vonken ervan af tijdens de demonstraties en workshops waar bezoekers aan deel kunnen deelnemen.

Maritiem Festival bij Maritiem Museum Foto, Marco de Swart.
Maritiem Festival bij Maritiem Museum Foto, Marco de Swart.

Genieten van live muziek en optredens vanuit je strandstoel op de kade

Er is muziek op de kade zoals de Kaapverdiaanse Morna liederen van Lena Evora over emigratie, heimwee en liefde voor het land, en symbool voor de vele Kaapverdische zeelieden die zich in Rotterdam vestigden na hun leven op zee. Ook muziek van het vrolijke duo van Timo de la Mar; jazz van het jonge talent van Bata4 en een carillon concert door de enige muziekboot ter wereld. En er is een circusoptreden in samenwerking met Rotterdam Circusstad.

Familie Botenbouw Challenge

In de houtwerkplaats in het Leuvepaviljoen strijden twee families tegen elkaar om het snelste houten sloepje te bouwen. Onder deskundige begeleiding van studenten van het Hout- en Meubileringscollege stropen zij de mouwen op en gaan aan de slag onder flinke tijdsdruk, want zondag 5 september moeten de sloepen af zijn. Dan worden deze te water gelaten en onderworpen aan een snelheidstest in de museumhaven.

Foto, Marco de Swart.

Foto-expo Wereldhavendagen op de gevel

Op de gevel van het hoofdgebouw van het Maritiem Museum is de foto-expositie ‘Werken in de haven’ te zien van de Wereldhavendagen. Deze expositie laat de diversiteit zien in het werkveld en laat de bezoeker kennismaken met uiteenlopende beroepen die er nu en in de toekomst zijn in de haven van Rotterdam.