Foto, Marco de Swart.

Maritiem Festival in Rotterdam

Van 28 augustus tot en met 5 september organiseert het Maritiem Museum het jaarlijkse Maritiem Festival als bruisende afsluiting van de zomer. In de Maritiem Museum Haven, daar waar de Rotterdamse haven ooit ontstond, herleven oude maritieme ambachten in de nieuwe werkplaatsen van het museum. De museumsteiger ligt vol met (gast)schepen en aan de kade is er vertier voor jong een oud.

Foto, Marco de Swart.
Foto, Marco de Swart.

In de smederij doen kinderen mee aan de workshops en in de houtwerkplaats strijden families tegen elkaar in de ‘Familie Botenbouw Challenge’. Wie bouwt het snelste bootje? Haringlogger ‘Balder’ is dit jaar de blikvanger in de museumhaven, een zeillogger van ruim 100 jaar oud en symbool voor de Nederlandse haringvisserij. Ook de historische stoombaggermolen ‘Friesland’, zeeverkenners met hun vletten en de recycle sloepen van stichting Plastic Whale zijn te gast in de haven. Er is live muziek op de kade, strandstoelen, hapjes en drankjes staan klaar én de museumhaven is in festivalsfeer door vrolijk gekleurde zeilen die door kinderen beschilderd zijn, geïnspireerd op verhalen van Rotterdamse senioren met een bijzonder maritiem verleden. Tijdens Maritiem Festival is de museumhaven tot 20:00 uur geopend. Tickets zijn nu te koop op www.maritiemmuseum.nl/tickets

Feestelijke intocht van de ‘Balder’ met beschilderde zeilen

Op zaterdag 28 augustus komt gastschip de haringlogger ‘Balder’ Rotterdam binnenvaren via de Nieuwe Maas,. De schilderingen zijn geïnspireerd op verhalen van Rotterdamse senioren met een bijzonder maritiem verleden tijdens het project ‘Sail a Future’. De Balder wordt feestelijk onthaald door historische schepen van het Maritiem Museum. Om 11:00 uur vaart de ‘Balder’ de Erasmusbrug door op weg naar de eindbestemming: de Maritiem Museum Haven. Hier wordt de lading feestelijk van bord gehaald.

Demonstraties maritieme ambachten in het nieuwe paviljoen en op de kade
In de nieuwe werkplaatsen van het Maritiem Museum zijn medewerkers en vrijwilligers dagelijks bezig om de historische vloot in topconditie te houden. Oude technieken, de innovaties van toen, herleven in deze werkplaatsen met als doel jonge makers te inspireren voor innovaties van morgen. Bij de smid spatten de vonken ervan af tijdens de workshops waar bezoekers aan deel kunnen deelnemen.

Foto, Marco de Swart.
Foto, Marco de Swart.

Familie Botenbouw Challenge

In de houtwerkplaats in het Leuvepaviljoen strijden twee families tegen elkaar om het snelste houten sloepje te bouwen. Onder deskundige begeleiding van studenten van het Hout- en Meubileringscollege stropen zij de mouwen op en gaan aan de slag onder flinke tijdsdruk, want zondag 5 september moeten de sloepen af zijn. Dan worden deze te water gelaten en onderworpen aan een snelheidstest in de museumhaven.
Genieten van live muziek en optredens vanuit je strandstoel op de kade
Er is muziek op de kade zoals de Kaapverdiaanse Morna liederen van Lena Evora over emigratie, heimwee en liefde voor het land, en symbool voor de vele Kaapverdische zeelieden die zich in Rotterdam vestigden na hun leven op zee. Ook muziek van het vrolijke duo van Timo de la Mar; jazz van het jonge talent van Bata4 en een carillon concert door de enige muziekboot ter wereld. En er is een circusoptreden in samenwerking met Rotterdam Circusstad.

Sail a Future

Ook tijdens het Maritiem Festival kunnen kinderen zich laten inspireren door maritieme verhalen van senioren met een maritiem verleden. De kinderen schilderen, op oude zeilen van een tallship, hun eigen verhaal en hun dromen voor de toekomst. Uiteindelijk worden er, door een ambachtelijke zeilmaker, prachtige tassen gemaakt van deze mooi geschilderde zeilen.

Foto-expo Wereldhavendagen op de gevel

Op de gevel van het hoofdgebouw van het Maritiem Museum is de foto-expositie ‘Werken in de haven’ te zien van de Wereldhavendagen. Deze expositie laat de diversiteit zien in het werkveld en laat de bezoeker kennismaken met uiteenlopende beroepen die er nu en in de toekomst zijn in de haven van Rotterdam.

Maritiem Festival Leuvehaven. Foto, Marco de Swart.