Maritiem Museum takelt object van 1700 kilo omhoog voor nieuwe expo

Scheepswerf

Als museum verzamel je voor tentoonstellingen objecten en die wijken nog wel eens af in vorm en grootte. Voor de nieuwe expositie ‘Hollandse maritieme Hightech’ in het Maritiem Museum Rotterdam werd vandaag een zogenaamde ‘cutterhead’ van 1700 kilo naar de tentoonstellingsvloer op de tweede verdieping worden getransporteerd.

Speciale maatregelen
Het transport van een object van 1700 kilo vraagt om speciale maatregelen: er moet eerst een berekening worden gemaakt om zeker te weten dat deze zware jongen niet door de vloer van het museum zakt. Er moeten speciale drukverdelers worden gemaakt voor onder het object. Bovendien is de cutterhead te zwaar om met de lift naar boven vervoerd te worden en hij zal dus met een takel omhoog worden gehesen.

Groeiende wereldbevolking vereist maritieme hightech
De cutterhead maakt deel uit van de nieuwe tentoonstelling ‘Hollandse maritieme hightech’, die de bezoeker vanaf 21 juni kennis laat maken met de fascinerende wereld van techniek op én onder water. Techniek die hard nodig is: de groeiende wereldbevolking vereist steeds meer innovatie en technische hoogstandjes op het gebied van de scheepsbouw om in de toenemende vraag naar producten, grondstoffen en energie te blijven voorzien.

Boren door keiharde rotsen
De cutterhead wordt ingezet om de keiharde rotsgrond in het Panamakanaal los te snijden. Dat is nodig om te zorgen dat steeds grotere, bredere en diepere schepen er doorheen kunnen. Het is een essentiële verkeersader voor het leveren van onder meer onze dagelijkse goederen: zonder aanpassingen moeten grote schepen een omweg van zestig dagen maken, terwijl ze in 10 uur door het Panamakanaal naar hun bestemming kunnen varen. Niet alleen het Panamakanaal vraagt om technologische innovatie: wereldwijd zijn er steeds weer nieuwe uitdagingen in de scheepsbouw. Hoe creër je nieuw land in zee, zoals bij Maasvlakte 2? Waar moet je rekening mee houden als je pijpleidingen gaat leggen voor een diepzeeolieveld op 2000 meter diepte? De tentoonstelling biedt de bezoeker een kijkje in de wereld van de maritieme hightech.

De tentoonstelling ‘Hollandse maritieme Hightech’ wordt mogelijk gemaakt door IHC Merwede, wereldmarktleider als leverancier van efficiënte schepen en equipment voor bagger-, offshore- en (natte) mijnbouwactiviteiten.

De tentoonstelling ‘Hollandse maritieme hightech’ is te zien vanaf zaterdag 21 juni t/m 23 november 2014.

Meer… Maritiem Museum