Meer excursies en vaartochten tijdens Wereldhavendagen

De Wereldhavendagen heeft een aantal nieuwe excursies en vaartochten aan haar programma toegevoegd. Op 6, 7 en 8 september 2019 kunnen bezoekers aan nog meer locaties in en om de Rotterdamse haven een bezoek brengen. Daarnaast breidt het aantal opstapplaatsen uit en is het bij een aantal excursies mogelijk om met eigen vervoer te reizen.

Wereldhavendagen Foto Anne Reitsma pb 6-8-2019
Wereldhavendagen. Foto, Anne Reitsma.

Thema van de 42e editie van de Wereldhavendagen is ‘MariTeam’. Tijdens de excursies, die bezoekers meenemen naar alle uithoeken van het Rotterdamse havengebied, kan men zelf kennismaken met het staaltje teamwork van alle mensen die dagelijks werken aan het succes van Rotterdam als maritieme hoofdstad en zijn haven.

Botlekbrug

De Botlekburg is een van de grootste stalen beweegbare bruggen van Europa en cruciaal voor een goede doorstroom van verkeer over weg, spoor en water. Tijdens de excursie komen deelnemers alles te weten over wat erbij komt kijken om dit technische hoogstandje elke dag goed te laten functioneren.

Ook kunnen bezoekers via het Schiekanaal diep het achterland in naar de Spaanse Polder, een van de oudste industriële gebieden van Rotterdam. Uiteraard wordt een bezoek aan de monumentale Van Nellefabriek en Tollensfabriek niet overgeslagen.

Veth Propulsion

Het programma van Flow Drechtsteden is ook onderdeel van de Wereldhavendagen; een excursie brengt bezoekers naar Veth Propulsion in Papendrecht. Deze fabrikant van thruster-scheepsschroeven met ruim 180 werknemers is al sinds 1951 een begrip in de maritieme sector.

Vaartochten

Daarnaast zijn er ook nieuwe vaartochten bevestigd. Zo meert bijvoorbeeld het zestig meter lange zeilschip ‘De Eendracht’ in Rotterdam af, is het mogelijk om vanaf partyschip ‘De Ameland’ de avondshow met het vuurwerk te bekijken, en verzorgen de historische zeeslepers ‘Elbe’ en ‘Furie’ van Sleepboothaven Maassluis diverse tochten. Wie wat meer snelheid zoekt, kiest voor een tocht in een RIB-powerboat of een ritje achterop een waterscooter van Dutch River Riders in de Rijnhaven.

Marineschip MAHU in Hoek van Holland

Het teamwork dat de Rotterdamse haven mogelijk maakt, beperkt zich niet tot de stad en het havengebied. Vandaar dat het programma van de Wereldhavendagen zich dit jaar verder uitbreidt naar omliggende plaatsen. In de week voorafgaand aan het evenement is het marineschip MAHU te bezoeken in de Berghaven in Hoek van Holland. Op zaterdag 7 september vertrekken er vanuit Hoek van Holland een aantal excursies met de Fast Ferry, voor een bezoek aan diverse haventerminals.

Meer opstapplaatsen

De Wereldhavendagen vergroot dit jaar ook het aantal opstaplocaties voor excursies. Zo wordt het voor diverse excursies mogelijk om op te stappen bij de metrohaltes Tussenwater (in Hoogvliet) en Marconiplein. Ook is het bij een aantal excursies dit jaar voor de eerste keer mogelijk om met eigen vervoer te reizen.

Het volledige excursieaanbod van de Wereldhavendagen is te vinden op www.wereldhavendagen.nl. Waar het evenemententerrein rond de Erasmusbrug gratis te bezoeken is, dienen voor de excursies en vaartochten kaarten te worden aangeschaft. Voor de populaire dagcruise van P&O Ferries is dat nu al mogelijk. Kaarten voor de overige excursies zijn vanaf maandag 26 augustus 12:00 uur online te bestellen.