Meer schepen op WinterWelVaart 2008

Op WinterWelVaart in Groningen komen dit jaar 23 charterschepen, dat zijn er vier meer dan vorig jaar. Omdat er meer schepen zijn, is de organisatie ook in staat een uitgebreider programma aan te bieden. Naast het programma in en op de schepen, is ook het programma aan de kade uitgebreid. Zo is er aan de Hoge der A een kerstmarkt met artikelen van creatieve ondernemers en op de hoek met de Visserstraat zijn demonstraties van oude ambachten die met de scheepvaart te maken hebben.

Tijdens WinterWelVaart liggen de historische schepen in de Groninger stadsgrachten en zijn allemaal vrij en gratis toegankelijk. In en op deze schepen zijn verschillende activiteiten. Ook op de kades en andere locaties in de binnenstad zijn een reeks van festiviteiten die de bijzondere band van Groningen met de scheepvaart en -bouw benadrukken.

Speciaal voor WinterWelVaart is het Noordelijk Scheepvaartmuseum gratis toegankelijk. Bezoekers aan het museum kunnen onder andere kijken naar een bijzondere tentoonstelling van Ploegkunstenaars. Er hangen namelijk relatief onbekende schilderijen van deze kunstenaars die allemaal zijn geïnspireerd op het Wad.

WinterWelVaart wordt vrijdag 19 december om 17:00 uur geopend in de Zuiderhaven van Groningen. Deze opening wordt verzorgd door Visions of the North en tijdens dit spektakel wordt er onder andere een offer gebracht dat zeelieden een behouden vaart wenst.

WinterWelVaart wordt georganiseerd door stichting Groninger WelVaart, het Noordelijk Scheepvaartmuseum en de vereniging Historische Zeilvaart Groningen (HZG). Stichting Groninger WelVaart is een stichting die de kennis over het nautisch erfgoed en het behoud daarvan wil bevorderen. De HZG zet zich in voor de belangen van de Groninger charterschippers die tijdens de wintermaanden in de stad Groningen liggen. Het Noordelijk Scheepvaartmuseum laat de bezoeker kennismaken met de rijke geschiedenis van de noord Nederlandse scheepsbouw en scheepvaart vanaf de Middeleeuwen tot aan de dag van vandaag.

Het uitgebreide programma en een overzicht van alle schepen die naar WinterWelVaart komen, leest u op: www.winterwelvaart.nl. Het evenement is van 19 tot en met 21 december 2008.

Bron: Stichting Groninger WelVaart, 25-11-2008;