Mega-funderingen naar offshore windpark Kriegers Flak

Maandag om 14:00 uur is de barge met de twee impressionante funderingen voor het Deens windpark Kriegers Flak uit de haven van Oostende vertrokken. De funderingen zijn zo’n 10.000 ton en 8.000 ton zwaar. Het vertrek van deze funderingen is een belangrijke mijlpaal voor het project.

De barge wordt getrokken door de sleepboot Zeus of Finland en komt op 15 januari in Denemarken aan. Afhankelijk van de weersomstandigheden, wordt de eerste fundering eind januari geplaatst en de tweede een paar weken later. Eens geïnstalleerd worden beide funderingen verzwaard en voorzien van rotsbescherming waar het multipurpose-schip Adhémar de Saint-Venant van Jan De Nul wordt ingezet.

Over het Kriegers Flak project van Jan De Nul Group en Smulders
Jan De Nul en de groep Smulders bouwen samen de twee gigantische funderingen voor de hoogspanningsstations van het Deense offshore windpark Kriegers Flak. Ze bestaan uit een betonnen basis (de zogenaamde Gravity Based Foundations (GBF) met daarbovenop een stalen structuur. Jan De Nul is verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van de betonnen GBF, en Smulders zorgt voor het ontwerp en de fabricage van de stalen buizen en platformen die erbovenop komen.

Jan De Nul Group gaat de fundering installeren, ballasten en rondom rond voorzien van stenen ter bescherming.

Over het windpark Kriegers Flak
Het Deense windpark Kriegers Flak, gelegen in de Baltische zee, bestaat uit twee delen.
Het westelijke Kriegers Flak A krijgt een capaciteit van 200 MW. Het oostelijke deel, Kriegers Flak B, krijgt een capaciteit van 400 MW. Elk deel krijgt een eigen hoogspanningsstation (substation). Die zullen dienst voor zowel het windpark zelf en voor de interconnector tussen het Deense en Duitse elektriciteitsnet. Tegen 2022 zal het tot op heden grootste offshore windpark van Denemarken CO2-vrije elektriciteit genereren voor ongeveer 600.000 huishoudens. Dit project wordt gefinancierd door het European Energy Programme for Recovery.