Megaschip ‘Voltaire’ gaat grootste windturbines tot nu toe installeren

Het nieuwe offshore jack-up installatieschip ‘Voltaire’ van Jan De Nul heeft zijn debuut op het 3.6GW Dogger Bank offshore windpark in het Verenigd Koninkrijk. Dit is het eerste contract voor Voltaire, dat in 2022 in de vaart komt.

Met een hefvermogen van meer dan 3.000 ton en hoger dan de Eiffeltoren is Voltaire de grootste in zijn soort in de wereld.

Voltaire Foto Jan De Nul
‘Voltaire’ Foto, Jan De Nul.

Haliade-X van 12 MW, de grootste offshore windturbines ter wereld

De Voltaire gaat de grootste offshore windturbines, Haliade-X 12-MW van GE Renewable Energy, transporteren en installeren op Dogger Bank, 130 kilometer uit de kust van Yorkshire. De Dogger Bank gaat straks genoeg energie opwekken voor meer dan 4,5 miljoen huishoudens, ongeveer 5 procent van de Britse elektriciteitsbehoefte.

Philippe Hutse, Offshore Director bij Jan De Nul Group: “We zijn zeer tevreden dat we de nieuwste generatie windturbines voor het Dogger Bank-park mogen transporteren en installeren. De omvang van dit reusachtige project past perfect bij de capaciteiten van onze Voltaire. Het geeft aan dat een nieuw tijdperk in de bouw van offshore windturbineparken aanbreekt. We zijn trots dat we samen het voortouw mogen nemen en deel mogen uitmaken van het baanbrekende Dogger Bank.”

Het Dogger Bank project heeft via de recentste editie van het Britse subsidieveilingsysteem contracten vastgelegd voor een totale capaciteit van 3.6 GW.

De drie windturbineparken van Dogger Bank Creyke Beck A, Creyke Beck B en Teesside A zijn aan ongezien lage prijzen toegewezen. De definitieve investeringsbeslissing voor het project wordt in 2020 verwacht. SSE Renewables gaat de ontwikkeling en constructie van de Dogger Bank-windturbineparken opvolgen. Equinor zal de operaties zelf opvolgen.

Steve Wilson, Projectdirecteur van het Dogger Bank-windturbinepark: “Jan De Nul Group heeft een bewezen staat van dienst voor het transport en de installatie van de nieuwste generatie offshore windturbines. Dogger Bank gaat het bewijs leveren van de vaardigheden en expertise van al onze partners binnen de leveringsketen. We zijn blij om ook Jan De Nul Group mee aan boord te hebben. De meest innovatieve windturbines die vandaag op de markt beschikbaar zijn, zullen door het grootste hefeiland ter wereld geïnstalleerd worden.”

Over de Dogger Bank-windturbineparken

  • Een 50/50-joint venture tussen Equinor en SSE Renewables
  • De vergunning is in 2015 toegekend.
  • Gelegen in de Noordzee, ongeveer 130 kilometer voor de kust van Yorkshire.
  • De waterdieptes variëren tussen 20 en 35 meter.
  • Elk turbinepark krijgt een geïnstalleerd vermogen van 1,2GW die 1,5 miljoen huishoudens van energie kunnen voorzien. Samen kunnen de projecten ongeveer 5 procent van de geschatte elektriciteitsvraag van het Verenigd Koninkrijk afdekken.
  • Het eerste turbinepark zal naar verwachting in 2023 operationeel zijn.
  • De windturbinegeneratoren worden op monopijlerfunderingen geïnstalleerd.
  • Omwille van de grote afstand tot het netaansluitpunt zal voor het transmissiesysteem een hoogspanningsgelijkstroomsysteem (HVDC) gebruikt worden.
  • Het ‘Contract for Difference’ subsidieschema heeft een looptijd van 15 jaar met indexaanpassingen in functie van de inflatie. Daarbij zal een vaste elektriciteitsprijs betaald worden voor elke MWh die door de windturbineparken tijdens de looptijd van het contract geproduceerd zal worden. Na afloop van het ‘CfD’-contract krijgen de projecten de marktprijs voor de elektriciteit.