Minister Eurlings opent meerjarig project ‘Focus on India’

Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat heeft vandaag namens het kabinet het programma ‘Focus on India’ geopend. Dit maritieme project is onderdeel van de samenwerkingsregeling 2g@there. De openingshandeling vond plaats op 13 februari tijdens een netwerkreceptie in Mumbai. De minister was hier als leider van een handelsmissie met 52 bedrijven, de grootste handelsmissie ooit van het ministerie. De Indiase counterparts hebben ‘Focus on India’ met open armen ontvangen en al tijdens de netwerkreceptie werden volop zakelijke contacten gelegd.

De handelsdelegatie is samengesteld uit vertegenwoordigers, geselecteerd op basis van hun expertise en internationale ervaring. Holland Marine Equipment (HME) organiseert in samenwerking met de EVD het maritieme programma van de missie en is samen met SNP (Sino Netherlands Platform) verantwoordelijk voor het project ‘Focus on India’. 2g@there is een programma van het ministerie van Economische Zaken, dat wordt onderschreven door het Ministerie van V&W.

Nederlandse expertise biedt kansen
Nederland heeft veel te bieden aan kennis en ervaring. De Nederlandse maritiem/logistieke sector geniet internationaal groot aanzien. De Nederlandse baggeraars behoren tot de absolute wereldtop, evenals de scheepsbouwindustrie die de meest complexe schepen bouwt. Nederland heeft de grootste binnenvaartvloot van Europa. De offshore sector floreert, onze marine heeft de modernste schepen ter wereld, Nederland bouwt de meest exclusieve jachten en Rotterdam is de belangrijkste zeehaven van Europa. De Nederlandse logistieke sector is toonaangevend in Europa door een uitgebreid complex van distributiecentra, logistieke dienstverlening en uitstekende intermodale achterlandverbindingen. India mag een land in opmars zijn, op deze gebieden is nog heel veel samenwerking mogelijk.

Drukbezochte conferentie
Dezelfde ochtend vond er een maritieme conferentie plaats, die werd bezocht door ruim 350 mensen. Tijdens deze conferentie gaf de Indiase overheid aan veel kansen te zien in samenwerking op gebieden zoals bagger, scheepsbouw, kust- en binnenvaart en havenontwikkeling. Het 2g@there programma voorziet in deze aspecten. Na afloop werd er in het bijzijn van de minister een MoU ondertekend van de Nederlandse reder RollDock voor de bouw van twee nieuwe schepen in India.

Bron: HME, 14-02-2008;