Minister gelast berging Assi Eurolink

DEN HAAG (ANP) – Het schip Assi Eurolink dat twee maanden geleden in de Noordzee zonk, wordt toch snel geborgen. De directie Noordzee van Rijkswaterstaat liet maandag nog weten hier voorlopig van af te zien wegens geldgebrek.


Minister De Boer van Verkeer en Waterstaat vindt echter dat het wrak moet worden gelicht. ,,Ik verwacht dat de opdracht nog deze week aanbesteed wordt,” zo liet hij dinsdag weten. Hij zei ,,verrast” te zijn door het bericht dat de Assi Eurolink niet geborgen zou worden.


Het 163 meter lange Nederlandse schip zonk in januari na een botsing met een Zweeds vrachtschip. Het wrak ligt 70 kilometer ten noorden van Terschelling en ligt 17 meter onder water. Het wrak ligt in een vaargeul op een drukke vaarroute en daar moet een speling van 29 meter zijn.


Rijkswaterstaat stelt de berging uit omdat er ‘behoorlijke financiële perikelen zijn’. Bovendien heerste er volgens onderzoek geen groot gevaar, legde De Boer dinsdag uit. ,,Volgens een analyse zou er één keer in de dertien jaar een ongeluk kunnen gebeuren.” De LPF-bewindsman vindt dat echter geen reden om met het naar boven halen van de schuit te talmen.


Dure operatie


De berging van het schip is een operatie die miljoenen euro’s kost. De verzekeraar van de Delfzijlse eigenaar van het schip heeft al een aanzienlijk bedrag gestort in het zogenaamde wrakkenfonds. De Boer verwacht echter wel dat zijn departement zal moeten ,,bijleggen”.

Bron: ANP – Volkskrant, 02-04-2003;