Minister Hillen bezoekt de Belgische Marine

Minister Hans Hillen brengt op donderdag 20 september een werkbezoek aan zijn Belgische collega, minister Pieter de Crem. Belangrijkste gespreksonderwerp is de verdieping van de samenwerking tussen de krijgsmachten van beide landen en de afstemming van het defensiebeleid van de Benelux-landen. Ook bezoekt de bewindsman diverse Belgisch-Nederlandse maritieme samenwerkingsverbanden, zoals de ‘koksschool’ in Brugge.

Nadruk van het gesprek tussen beide bewindslieden ligt op het gezamenlijk ontwikkelen van defensiebeleid en de gezamenlijke deelneming aan operaties, zowel in EU- als NAVO-verband. Door de bundeling van capaciteiten kan de operationele inzet in missies effectiever worden gemaakt. Ook leidt het tot verbeterde training- en oefenmogelijkheden, behoud van kennis en expertise, een continue uitwisseling van operationele ervaringen en kostenbesparing. Intensivering van de internationale samenwerking is één van de speerpunten van het beleid van minister Hillen.

Het werkbezoek biedt tevens de mogelijkheid om een kijkje te nemen bij diverse onderdelen die voortvloeien uit het maritieme samenwerkingsverband ‘Admiraliteit Benelux’ (ABNL). Dit verband bestaat uit een geïntegreerde operationele staf en nauwe samenwerking bij de gereedstelling en inzet van eenheden. De Belgisch-Nederlandse marinesamenwerking wordt, zowel nationaal als internationaal gezien als een uiterst succesvol voorbeeld van integratie en bundeling van militaire capaciteit. Zowel op operationeel gebied, bij opleidingen en in het materieellogistiek domein. Zo bundelen Nederlandse en Belgische mijnenjagers de krachten in het zoeken en ruimen van explosieven op de^ Noordzee, is een Belgische Alouette regelmatig gestationeerd op een Nederlands marineschip dat counterdrugsoperaties uitvoert in het Caribisch gebied en werken de Belgische en Nederlandse marine vergaand samen op het gebied van onderhoud en opleidingen. Op een aantal scholen is zowel Belgisch als Nederlands personeel werkzaam dat lesgeeft aan gemengde klassen.

In de Europese Unie geldt ‘pooling en sharing’ als één van de basisprincipes van de intensivering van defensiesamenwerking. Het belang van vergaande vormen van samenwerking is alleen maar groter geworden vanwege krimpende nationale defensiebudgetten. Op 18 april van dit jaar ondertekenden de ministers De Crem, Hillen en Halsdorf de ‘Benelux-verklaring’, waarin afspraken zijn vastgelegd over verdere intensivering van de militaire samenwerking. Inmiddels zijn in Benelux-verband op acht deelterreinen studies gestart naar verdiepte vormen van samenwerking. Deze studies richten zich ook op lucht- en landoptreden.