Modeontwerpers ontmaskerd: het succes achter Gaultier en Chanel

Op 24 september opent Humberto Tan de modetentoonstelling ‘Fashion, Ahoy!’ in het Maritiem Museum Rotterdam. De tentoonstelling toont tientallen ontwerpen van internationaal bekende modehuizen zoals Dior, Gaultier, Chanel, Yves Saint Laurent, Rykiel, Castelbajac, Westwood, Margiela, Marithé en François Girbaud, Viktor & Rolf, Francisco van Benthum, Jeroen van Tuyl en Marlies Dekkers. Gevestigde namen die met elkaar gemeen hebben dat ze zich voor hun collecties regelmatig laten inspireren door de kleding van de matroos en kapitein.

Van uniform tot maritieme look
Hoogtepunten van de tentoonstelling zijn niet alleen de enorme jurk van zeildoek van Galliano voor Dior, de Gaultier-japon van prinses Caroline van Monaco en de piratenlook van Westwood, maar ook het nooit eerder in Nederland getoonde eerste matrozenpakje van de kleine Engelse kroonprins en het uniform van ZKH prins Willem-Alexander van Oranje in zijn rang als commandeur bij de Koninklijke Marine.

Opening
Op 24 september zal de tentoonstelling feestelijk worden geopend door Humberto Tan, eerder bestgeklede man van Nederland en eigenaar van een eigen kledinglijn. De opening start met een spectaculaire modeshow door de studenten van de Willem de Kooning Academie, die in opdracht van het Maritiem Museum een maritiem mannenkostuum ontwikkelden. De modellen van de winnende ontwerpen verstenen letterlijk in de tentoonstelling om daar de komende maanden te blijven staan.

RottPod, Mode Marché en andere fashionable activiteiten
Rondom de tentoonstelling worden diverse activiteiten georganiseerd. Op 26 september is RottPod in het Maritiem Museum. Hiervoor laten jazzmuzikanten zich in bijzondere combinaties inspireren door de maritieme haute couture en onthullen zij de muzikale wens van Marlies Dekkers.

Op 9 oktober wordt het museum omgetoverd tot een waar shopping paradijs. Tijdens de stock sample sale ‘Mode Marche’ zullen jonge én gevestigde modeontwerpers hun kleding, accessoires, stoffen en monstercollecties verkopen.

In de herfstvakantie kunnen jong en oud naar het Maritiem Museum Rotterdam komen om hun droomjurk/pak te tekenen, hun maritieme strepenshirt te pimpen of hun voddenbaal te veranderen in een haute couture stuk. Fashionista’s wiens kledingkast nodig eens onder de loep moet worden genomen en die op de hoogte willen worden gebracht van de laatste ‘maritieme’ trends, kunnen, gecombineerd met een bezoek aan de tentoonstelling, deelnemen aan een kledingstijladviesworkshop.
‘Fashion, Ahoy!’ is te zien tot en met 13 maart 2011.

Bron: Maritiem Museum, 14-09-2010;