Nederlanders gaan drijvende brug met getijdenenergiecentrale bouwen

De Nederlandse joint venture Tidal Bridge BV is uitgekozen om in Indonesië een nieuwe drijvende brug te gaan bouwen, die is uitgerust met een getijdenenergiecentrale. De joint venture, bestaande uit Strukton International en Dutch Expansion Capital (DEC), gaat de brug bouwen in Oost Flores, over de Larantuka Strait.

Eric van den Eijnden, CEO Tidal Bridge: “We zijn er trots op om bij te dragen aan dit project voor een brug met geavanceerde technologie en getijdenenergiecentrale en daarmee de levensstandaard van de lokale mensen te verhogen.”

De eerste fase van het plan behelst de bouw van de 800 meter lange drijvende brug met een centrale die stroom opwekt door de beweging van de getijden. In eerste instantie zal die een capaciteit hebben van 18MW tot 23MW, vergelijkbaar met 3 tot 4 moderne windmolens op zee. Daarmee kunnen 100.000 mensen in de regio van stroom worden voorzien.

In de toekomst wil men de centrale uitbreiden tot een capaciteit van 90 MW tot 115 MW, daarmee kunnen dan ruim een half miljoen mensen van stroom voorzien worden.