Nieuw model Shoalbuster 3512 van Damen besteld door Van Wijngaarden Marine Services

In opdracht van Van Wijngaarden Marine Services is Damen begonnen met de bouw van het nieuwste – en bijna grootste – model in haar populaire Shoalbuster-serie. Deze Shoalbuster 3512 is 35 meter lang, heeft een diepgang van 2,9 meter en een BRT van 498 ton. Voordelen van het volledig nieuwe ontwerp zijn onder meer een grotere brug, een groot werkdek van 134 m² en accommodatie voor 11 opvarenden. De voortstuwing wordt geleverd door drie motoren met een vermogen van 2910 bKW bij 1800 rpm, waarbij de middelste motor de twee gensets kan aanvullen wanneer er extra vermogen nodig is voor hydraulische dekuitrusting, zoals de kraan, de lier en ook de boegschroef.

Van Wijngaarden Marine Services bezit en exploiteert wereldwijd een vloot van 14 werkschepen voor diepzee, kust- en binnenwateren. Drie daarvan zijn Damen Shoalbusters – een 2609S en twee 3009’s – en een vierde is een Damen Pushy Cat 42 die al ruim 40 jaar onvermoeibaar meedraait. De Shoalbusters van Damen vormen een zeer veelzijdige klasse, geschikt voor uiteenlopende taken zoals sleepwerk over korte en lange afstanden en baggerondersteuning voor offshoreprojecten, bijvoorbeeld bij de bouw en het onderhoud van windmolenparken.

De nieuwe 3512 zal overal inzetbaar zijn. Met een trekkracht van 55 ton en een diepgang van minder dan drie meter is hij van onschatbare waarde bij zwaar sleepwerk in ondiep water – nog los van het feit dat hij zeven standaardcontainers (20 TEU) kan vervoeren, van nut kan zijn bij duik-, survey- en baggerwerkzaamheden, en nog veel meer.

“Met dit nieuwe schip kunnen wij ons dienstenaanbod in onze doelmarkt uitbreiden”, aldus Gert Jan van Wijngaarden, general manager bij Van Wijngaarden Marine Services. “Wij hebben voor Damen gekozen omdat Damen een betrouwbare partner is die het gewenste schip tegen een realistische prijs en binnen de gestelde termijn kan bouwen. Bovendien heeft de Shoalbuster zich dankzij zijn ontwerp bewezen als zeer waardevast werkschip.”

“Wij zijn verheugd dat Van Wijngaarden Marine Services bij ons is teruggekomen voor een vierde Shoalbuster, elf jaar na oplevering van de eerste”, zegt directeur Jos van Woerkum van Damen Shipyards Hardinxveld. “De concurrentie was enorm, dus we waren erg blij toen onze combinatie van kwaliteit, prijs en levertijd als winnaar uit de bus kwam. Dit nieuwe Shoalbuster-ontwerp met zijn extra mogelijkheden wordt beslist een populaire toevoeging aan de vloot.”

De oplevering van de Shoalbuster 3512 staat gepland voor eind maart 2016.

Meer… Damen Shipyards Group