Nieuwe plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten

Schout-bij-nacht Rob Bauer (52) wordt per 1 september 2015 benoemd tot plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten en bevorderd tot viceadmiraal. Bauer volgt luitenant-generaal Hans Wehren op, die met functioneel leeftijdsontslag gaat.

Rob Bauer begon zijn Defensiecarrière in 1981 bij het Koninklijk Instituut voor de marine. Na afronding van zijn opleiding in 1984 vervulde Bauer verschillende operationele functies bij de Koninklijke Marine. In de daaropvolgende jaren wisselde hij operationele commandofuncties op zee af met uitzendingen en bestuurlijke functies bij zowel de marinestaf als de Defensiestaf.

Hij was onder andere commandant van Hr. Ms. De Ruyter toen het fregat deelnam aan operatie Active Endeavour in de Middellandse Zee. Ook was hij plaatsvervangend commandant van de multinationale Task Force 150 (Operatie Enduring Freedom) in Bahrein. Van 2007 tot 2010 diende hij als hoofd afdeling plannen (HJ5) bij de directie operaties van de Defensiestaf. Daar droeg hij verantwoordelijkheid voor de planning van de bijdragen van de Nederlandse krijgsmacht aan missies in Afghanistan en Tsjaad en die voor de kust van Somalië.

Na het commando over Hr. Ms. Johan de Witt (2010-2011) en een klein jaar als souschef Operationeel Beleid bij de Defensiestaf, werd Bauer in maart 2012 benoemd tot directeur Operationeel Beleid, Behoeftestellingen en Plannen. Sinds 1 november 2013 vervult hij zijn huidige functie: directeur Plannen.

Meer… Defensie