Nieuwe spin in de offshore industrie

Afgelopen kerst is de TU Delft erin geslaagd om met haar zesbenig platform op hydraulische cilinders de eerste succesvolle overstap te maken naar het nieuw geïnstalleerde offshore windpark nabij Egmond aan Zee. Een bijzondere prestatie daar dit succes van veilig overstappen op volle zee zich precies één jaar na aanvang van het eerste ontwerp en binnen budget voltrok. Met de succesvolle afsluiting van deze testperiode is tevens een nieuw Nederlands offshore bedrijf geboren, genoemd naar het platform: Ampelmann Company BV.

Dit platform, Ampelmann genaamd, maakt het vanaf heden mogelijk om op volle zee vanaf een schip over te stappen op bijvoorbeeld boorplatforms of windmolens. Omdat het bovendek door de bewegende cilinders altijd stabiel blijft, kan de Ampelmann zelfs bij hoge golven gebruikt worden. De techniek van het platform is geleend van de zes hydraulische cilinders die worden gebruikt om bewegingen na te bootsen in vliegsimulators. Echter in plaats van vliegbewegingen te creëren worden nu met dezelfde techniek de hinderlijke bewegingen van het schip gecompenseerd. Hiervoor wordt het van informatie gevoed door een meetinstrument dat op het dek van het schip staat. Vanaf het stilstaande bovendek kunnen onderhoudsmonteurs via een loopbrug veilig overstappen naar bijvoorbeeld windmolens op zee.

Met het idee om veilig over te stappen door scheepsbewegingen te compenseren spelen de onderzoekers van de TU Delft direct in op de vraag uit de offshore industrie: is er een alternatief voor de inzet van de relatief dure en in het verleden risicovolle helikoptervluchten?

Met de succesvolle overstap op een van de windturbines van Shell voor de kust bij Egmond aan Zee (OWEZ), heeft het projectteam laten zien dat dit alternatief weldegelijk voor handen is, en zonder dat hier enig aanpassing aan de constructie in zee vereist is. Dat dit uitgangspunt internationaal aanslaat is voornamelijk af te leiden uit de vele reacties uit binnen- en buitenland die dagelijks informeren naar de beschikbaarheid en inzetbaarheid van deze Nederlandse Zeebenen. Als reactie hierop is er afgelopen jaar een gedegen business plan opgesteld met als resultaat dat Nederland er sinds 1 januari 2008 onder de noemer Ampelmann Company BV een veel belovend offshore bedrijf bij heeft. De aandeelhouders van deze nieuwste spin-off van de TU Delft verwachten tegen het eind van dit jaar al zeker enkele platforms in productie (productietijd: 6 maanden) te hebben.

Bron: Ampelmann, 16-01-2008;