Nieuwe, versnelde ASD/ATD-training tot sleepbootkapitein

Begin augustus is Tug & OSV Simulator Trainingscentrum 360-Control in IJmuiden van start gegaan met een nieuw ontwikkelde, versnelde opleiding tot sleepbootkapitein. De deelnemers zijn kapiteins van de Koninklijke Marine en Ship Delivery & Crewing company Redwise.

De unieke combinatie van de inzet van simulatoren en het trainen aan boord maakt het mogelijk om een kapitein of stuurman binnen drie maanden, na het behalen van de praktijkexamens, op te leiden tot sleepbootkapitein van een Azimuth Stern Drive (ASD)/Azimuth Tractor Drive (ATD) sleepboot. Met de versnelde ASD/ATD-training tot sleepbootkapitein wordt ingespeeld op de grote vraag naar kapiteins op dit type sleepboot.

360-Control is gespecialiseerd in simulator- en praktijktrainingen op het gebied van sleepboten en offshore support schepen. De simulatorbrug met 360° buitenbeeld  is uitgerust met originele sleepbootconsoles en navigatieapparatuur. De scheepsmodellen in de simulator zijn replica’s van bestaande schepen met exact gesimuleerde scheepsbewegingen en manoeuvreereigenschappen.

General Manager Menthe de Jong van 360-Control is zelf een zeer ervaren simulatortrainer en voormalig nautisch officier. “Met deze opleiding kunnen kapiteins en stuurlieden zonder enige of geringe ervaring op een havensleepboot na drie maanden ingezet worden als havensleepbootkapitein. Gewoonlijk duurt een opleiding  aan boord minimaal één jaar. Onze training, waarbij simulatietraining wordt afgewisseld met praktijktraining aan boord, is veel minder tijdrovend dan alleen praktijktraining. Het is voor de cursisten een intensief trainingsprogramma, met heldere doelstellingen en veel aandacht van de instructeurs en de kapiteins aan boord. De korte opleidingsduur biedt daarbij ook grote financiële voordelen voor de sleepbootrederijen.”

360-Control beschikt over drie simulatoren, waarvan de grootste een replica is van de Damen ASD 2810/3212-brug. De 360° Full Mission Tug Simulator en de 120° simulator bieden uitstekende trainingsmogelijkheden voor het manoeuvreren met onder andere sleepboten, fast crew supply- en offhore support vessels. Binnenkort zal het centrum worden uitgebreid met een multifunctionele Full Mission Simulator met 360° buitenbeeld, waarbij de brug-layout aangepast kan worden aan het type schip. Met de komst van de nieuwe simulator wordt de capaciteit vergroot en kunnen meer verschillende type schepen gesimuleerd worden, alle met een realistische brugopstelling. Ook het trainen van bijvoorbeeld ship-to-ship transferoperaties behoort dan tot de mogelijkheden.

Naast de nieuwe ASD/ATD-kapiteinstraining van drie maanden biedt 360-Control voor elk manoeuvreerniveau simulatortrainingen aan, alsmede maatwerktrainingen. Vanuit de hele wereld hebben zeevarenden inmiddels  succesvol deelgenomen aan de trainingsprogramma’s bij het simulatorcentrum in IJmuiden .

Meer… 360-Control