Odfjell houdt AVR en Van Gansewinkel verantwoordelijk voor NMa boete

Odfjell Terminals Maritiem BV stelt AVR-Industrie en Van Gansewinkel Groep aansprakelijk voor de boete voor kartelvorming, die de NMa heeft opgelegd aan Odfjell Terminals Maritiem BV.

Odfjell Terminals kocht AVR Maritiem vijf maanden na beëindiging kartel
De kartelvorming bij het inzamelen van zeescheepsafval vond plaats in de periode van 1 januari 2006 tot 31 juli 2007. AVR Maritiem nam deel aan het kartel vanaf 1 januari 2006, volgens de NMa. AVR Maritiem BV was destijds eigendom van AVR-Industrie, later onderdeel van Van Gansewinkel Groep. Odfjell Terminals Rotterdam BV heeft deze terminal per 1 januari 2008 overgenomen, vijf maanden nadat het kartel was beëindigd. Bij de overname heeft AVR verzwegen aan Odfjell Terminals dat AVR Maritiem B.V. zich schuldig heeft gemaakt aan kartelvorming. Odfjell was voor de overname van AVR Maritiem BV via haar scheepvaartdivisie (Odfjell Shipping) zelf klant bij AVR Maritiem BV en is derhalve destijds ook slachtoffer geweest van deze kartelvorming.

Boetes NMa
De NMa heeft boetes opgelegd voor kartelvorming aan drie inzamelaars van zeescheepsafval in het havengebied van Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. De boetes zijn opgelegd aan International Slop Disposal BV, Ships Waste Oil Collector BV en Odfjell Terminals Maritiem BV (voorheen genaamd AVR Maritiem BV). De boetes bedragen respectievelijk 1.861.000 euro, 834.000 euro en 227.000 euro. De boetes zijn door de NMa opgelegd voor het maken van prijsafspraken en het onderling verdelen van opdrachten voor het afvoeren van zeescheepsafval.

Civielrechtelijke procedure
Odfjell Terminals zal een civielrechtelijke procedure starten tegen AVR-Industrie en Van Gansewinkel Groep, waarbij zij aansprakelijk worden gesteld voor de NMa-boete, geleden schade en kosten.

Over Odfjell
De Odfjell Groep is een toonaangevende speler in de wereldwijde markt van zeetransport en opslag van chemicaliën en andere speciale bulkvloeistoffen. De Odfjell vloot omvat circa 100 schepen, die zowel regionaal als wereldwijd worden ingezet. De tankterminal divisie bestaat uit 9 terminals, waarvan Odfjell gedeeltelijk eigenaar is en 12 geassocieerde terminals. Alle terminals zijn strategisch gelegen op belangrijke mondiale scheepvaartknooppunten. De Odfjell Groep heeft ruim 20 internationale kantoren, het hoofdkantoor is gevestigd in Bergen, Noorwegen. Er werken circa 3.600 medewerkers bij Odfjell, die samen een omzet genereren van US$ 1.2 miljard

Meer… ANP