Oerrund in Rotterdamse haven

Oerrund

Vanaf vrijdag 16 mei herbergt de Rotterdamse haven niet alleen de grootste schepen maar grazen er ook ’s werelds grootste runderen. Dan worden in het Geuzenbos Taurossen losgelaten.

Het Havenbedrijf ondersteunt daarmee het Tauros programma, gelanceerd door de Stichting Taurus. Doelstelling van het project is het ‘terugfokken’ van de Tauros, een volledig zelfredzaam rund dat zo nauw mogelijk aansluit bij wat het oerrund ooit was. De Stichting Taurus zorgt ook voor de specifieke begeleiding van de beesten in het Geuzenbos. Dat doet het in nauw overleg met Staro Natuur en Buitengebied, het bedrijf dat namens het Havenbedrijf verantwoordelijk is voor het natuurlijk beheer van de Rotterdamse haven.

Kuddebeheer
Kuddebeheer past het Havenbedrijf toe op vier locaties in de haven om de groene buffer tussen industriecomplex en woongebied te versterken. De dieren houden op een goedkope, aantrekkelijke en natuurlijke manier het landschap gevarieerd en zorgen ervoor dat de natuurwaarde kan toenemen. Kuddebeheer wordt ook toegepast op de onlangs opnieuw ingerichte Landtong Rozenburg. Daar grazen Koniks en Schotse Hooglanders. Op 16 mei worden tevens Exmoor pony’s losgelaten in het Botlekbos. De kleine Exmoor pony is een directe nazaat van het oorspronkelijke Europese wilde paard.

Rondleiding
Staro Natuur en Buitengebied en Stichting Taurus organiseert op 7 juni drie rondleidingen op drie door hen beheerde natuurgebieden in de Rotterdamse haven: Geuzenbos (10.30 uur), Botlekbos (13.00 uur), Distripark Eemhaven (15.30 uur). Geïnteresseerden zijn van harte welkom en hoeven zich niet aan te melden.

Op de link www.starobv.nl/excursies-hbr-7juni staan de locaties waar de excursies starten.

Related news

List of related news articles