Offshore Energy: Baker Hughes, Cuadrilla en EBN over onconventioneel gas

Voor het eerst besteedt het Offshore Energy conferentieprogramma aandacht aan onconventioneel gas. Op woensdagmiddag 12 oktober zullen sprekers van Baker Hughes, Cuadrilla Resources Nederland, EBN en de Rijksuniversiteit Groningen ingaan op het wereldwijde potentieel voor onconventioneel gas, de mogelijke betekenis voor Nederland en technologische ontwikkelingen. De sessie is bedoeld voor professionals in de olie- en gassector die meer willen leren over deze nieuwe ontwikkeling: de nadruk ligt voor deze sessie dus echt op de overdracht van kennis.

Met de brede term onconventioneel gas worden onder andere bedoeld: het aardgas bij steenkoolzomen, zgn. ‘tight gas’ (lastiger te winnen vanwege bepaalde reservoireigenschappen) en schaliegas (aardgas in kleine belletjes in slecht doordringbaar gesteente). Volgend op succesvolle exploitatie van onconventioneel gas in de Verenigde Staten, is er ook in Europa steeds meer interesse in deze ‘game changer’. Met de ontwikkeling van onconventioneel gas verdubbelen de wereldgasreserves mogelijk; er zijn echter hoge kosten mee gemoeid. Mede daarom wordt onconventioneel gas momenteel vrijwel niet offshore gewonnen.

De sessie maakt deel uit van het tweedaagse conferentieprogramma dat op 11 en 12 oktober plaatsvindt in de Amsterdam RAI, parallel aan Offshore Energy, het leidende, internationale offshore evenement in Nederland. Op de eerste dag kunnen offshore professionals naar de Global Energy Outlook Conference, de Deepwater Gas Conference of naar korte topical sessions over Offshore Wind en Heavy Lift. ’s Middags vindt dan bovendien een vrij toegankelijke bijeenkomst van het NOGEPA/IRO Drilling & Wells Cluster plaats.

Op woensdag 12 Oktober staan de Upstream Innovation Conference en topical sessions over Wave & Tidal Energy, Deep Sea Mining en Unconventional Gas op het programma. Ook vindt dan in samenwerking met IRO en Decom North Sea een gratis seminar over decommissioning plaats.

Meer informatie over Offshore Energy 2011, het conferentieprogramma, deelname, prijzen en registratie is te vinden op www.offshore-energy.biz.

Offshore Energy