Offshore wind startups kunnen aan de slag bij Groningen Seaports

Groningen Seaports gaat offshore wind startups faciliteren vanuit Nijlicht in Eemshaven. Een gedeelte van het kantoorgebouw Nijlicht wordt ingericht voor startups in de offshore wind sector. Het havenbedrijf wil hiermee jonge ondernemers aan trekken die specifiek kiezen voor nieuwe bedrijvigheid in de Eemshaven, in de afgelopen jaren ontwikkeld tot offshore wind haven.

MOI-werkplekken voor startups in Eemshaven. Foto, Groningen Seaports.
Werkplekken voor startups in Eemshaven. Foto, Groningen Seaports.

Uit onderzoek blijkt dat startups en scale-ups, niet zozeer kiezen voor specifieke huisvesting/locatie, maar aangetrokken worden door de ‘community’ die geboden wordt met een specifiek doel, in dit geval de offshore wind.

MOI Offshore Wind

Nijlicht krijgt zogenaamde Maritime Offshore Innovation, MOI-werkplekken, onderdeel van de MOI Communitys. De locatie in de Eemshaven krijgt de naam MOI Offshore Wind. Dit is mede een idee van EBG, die werkplekken in de regio wil stimuleren.

Veel voordelen voor startups

Startups die geïnteresseerd zijn kunnen rekenen op onder andere goedkope en kwalitatief goede huisvesting in Eemshaven. Daarnaast biedt deelname vooral veel voordelen op het gebied van toegang tot de juiste personen in de wind gerelateerde bedrijvigheid in de Eemshaven en andere wind gerelateerde netwerken. De startups die zich in de incubator Nijlicht vestigen krijgen ook een plek in gerenommeerde accelerator programma’s.

In samenwerking met

Voor dit initiatief werkt Groningen Seaports nauw samen met Northern Netherlands Offshore Wind (NNOW), Economic Board Groningen (EBG) en de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij NOM Flinc, gespecialiseerd in de groei van startups.